Pilota z vrtuľníka pochovali s poctami, udelili mu medailu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Richard Sépi
Kondolenčná listina v kaplnke leteckého klubu Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove po havárii vrtuľníka Mi-17, pri ktorej zomrel pilot Richard Sépi. Prešov, 29. júl 2015. Foto: SITA/Kvetoslava Mudríková

BRATISLAVA 3. augusta (WEBNOVINY) – Posledná rozlúčka s pilotom Richardom Sépim, ktorý minulý týždeň tragicky zahynul pri páde vrtuľníka Mi-17, bola v pondelok v priestoroch Vrtuľníkového krídla Jána Ambruša v Prešove.

Rozlúčka s kapitánom Richardom Sépim, ktorý slúžil v armáde takmer 22 rokov a bol aj na misii v Kosove, sa uskutočnila so všetkými vojenskými poctami, informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Zosnulý 40-ročný pilot bol ženatý, pochádzal z Košíc, býval v Prešove. Ostala po ňom manželka Mirka a šesťročný syn Riško. Pochovajú ho v Ľuboticiach v okrese Prešov.

Slovensko stratilo jedného z najskúsenejších pilotov

Pohrebný obrad celebroval ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR František Rábek. Počas smútočného obradu bola rakva zahalená štátnou vlajkou Slovenskej republiky. Na počesť zosnulého kapitána Sépiho zaznela štátna hymna.

Obrazom: Havária vojenského vrtuľníka pri Geraltove

Vlajku Slovenskej republiky odovzdal manželke zosnulého pilota náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim. Za zodpovedné plnenie úloh počas služby udelil náčelník GŠ OS SR pilotovi Richardovi Sépimu in memoriam zlatú vojenskú medailu Za vernosť Ozbrojeným silám Slovenskej republiky I. stupňa.

„Richard Sépi bol príkladom nesmiernej pracovitosti a profesionálneho prístupu. Jeho náhlym odchodom ozbrojené sily stratili jedného zo schopných a svedomitých profesionálnych vojakov – jedného z najskúsenejších pilotov,“ povedal náčelník GŠ OS SR Milan Maxim.

Pohrebu sa zúčastnil aj minister obrany

Podľa veliteľa Vzdušných síl OS SR Miroslava Korbu, ktorý zosnulého pilota osobne poznal a lietal s ním, bol Sépi veľmi poctivý, skromný, veľmi seriózny, skvelý pilot a najmä človek. Na rozlúčke sa zúčastnil aj minister obrany Martin Glváč.

Vojenský vrtuľník Mi-17 z prešovského Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša havaroval v utorok krátko po 14:00 v lokalite Hradisko pri obci Geraltov v okrese Prešov. Na palube okrem R. Sépiho bol aj pilot Peter Pavlinský, ktorý je hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach.

Palubný technik Tibor Šoltés je v starostlivosti lekárov prešovskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana. Oboch už operovali, rodiny si neželajú poskytovanie informácií o ich zdravotnom stave. Šoltésa už preložili z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny na oddelenie úrazovej chirurgie a komunikuje s okolím.

Vyšetrovanie môže trvať mesiace

Z vrtuľníka ostal iba vrak, požiar ho značne zničil. Našla sa čierna skrinka aj zariadenie, ktoré zaznamenáva komunikáciu posádky s letiskom. Podstatné informácie do vyšetrovania môžu vniesť letci, ktorí prežili. Vyšetrovanie môže trvať aj niekoľko mesiacov.

Zaoberá sa ním komisia náčelníka Generálneho štábu OS SR na čele s druhým zástupcom náčelníka generálneho štábu Pavlom Mackom. Mimoriadnu udalosť vyšetruje aj Úrad vojenského letectva MO SR. Až do odvolania boli pozastavené ďalšie lety na vrtuľníkoch Mi-17, mimo leteckej pátracej a záchrannej služby. Bližšie informácie k vyšetrovaniu rezort obrany až do jeho skončenia nebude poskytovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František RábekMartin GlváčMilan Maxim
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR