Švecová stopla konkurz na sudcu, ide riešiť trestné kolégium

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najvyšší súd
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 4. augusta (WEBNOVINY) – Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová zrušila výberové konanie na post sudcu trestnoprávneho kolégia. Informácia je zverejnená na internetovej stránke súdu.

Ako vysvetlili pre agentúru SITA z kancelárie predsedníčky, „výberové konanie bolo zrušené so zreteľom na zámer následne riešiť trestné kolégium komplexne, vrátane predsedov senátov a po zohľadnení výsledkov plánovaného zasadnutia trestnoprávneho kolégia“. Výberové konanie predsedníčka vyhlási znovu. Do zrušeného výberového konania sa prihlásili dvaja kandidáti z okresných súdov.

Najvyššiemu súdu priťažili rozdielne rozhodnutie

Situácia na trestnom kolégiu Najvyššieho súdu SR sa skomplikovala po tom, čo dva senáty vydali rozdielne rozhodnutia v prípade policajnej inšpekcie a veľkokrtíšskeho sudcu Milana Vargu, ktorý bol v Čechách odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu. Na Slovensku to bol v tom čase len priestupok a sudca naďalej súdil. Rozdielne rozhodnutia sa týkajú senátov vedených Štefanom Harabinom a Jurajom Klimentom.

V prípade veľkokrtíšskeho sudcu Harabinov senát zrušil rozsudok vydaný týmto sudcom ako nezákonný. Naopak Klimentov senát zdôraznil, že rozsudky sudcu okresného súdu vo Veľkom Krtíši Milana Vargu sú zákonné. Český súd ho odsúdili za jazdu pod vplyvom alkoholu v roku 2011 a v tom čase to nebolo na Slovensku trestným činom a tak sudca mohol podľa našich zákonov ďalej súdiť, myslí si Klimentov senát.

Harabinov senát v prípade policajnej inšpekcie tvrdí, že sekcia kontroly a inšpekčnej služby na ministerstve vnútra, ktorá bola zriadená nariadením z augusta 2007 a neskôr podriadená v roku 2010 priamo ministrovi vnútra, je bez najmenších pochybností v rozpore so zákonom a bez legislatívnej opory.

Zrušili preto rozsudky Špecializovaného trestného súdu, ktoré im boli pridelené, a policajtov oslobodili. Senát vedený sudcom Klimentom na začiatku júla v inom prípade odmietol dovolanie policajta s tým, že fungovanie inšpekcie ministerstva vnútra je v súlade so zákonom a jej policajti sú orgánmi činnými v trestnom konaní.

Harabin pokračuje v rušení rozsudkov

Rozpormi v rozhodovaní senátov by sa malo na jeseň zaoberať trestné kolégium najvyššieho súdu. V prípade Harabina existuje podozrenie, či nedošlo k svojvoľnému výkladu zákona, čo je podľa zákona o sudcoch disciplinárne previnenie.

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová už avizovala, že zisťuje skutočný stav veci, aby „bolo množné ustáliť existenciu disciplinárnej zodpovednosti Štefana Harabina“. To je možné len po zadovážení všetkých podkladov – spisov a príslušných stanovísk. Potrebné podklady na rozhodnutie by mala mať Švecová k dispozícii v septembri.

V pondelok ako prvý informoval Denník N o ďalšom rozsudku Harabinovho senátu. Dovolací senát pod jeho vedením zrušil všetky doterajšie rozsudky, ktoré bývalého finančného riaditeľa Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ivana Maroša poslali do väzenia. Ten si už vypočul viacero odsudzujúcich rozsudkov. Naposledy v novembri 2013. Súdny proces s ním sa bude musieť začať odznova.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniela ŠvecováŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR