Na bratislavskom letisku odchytávajú sysle, ohrozujú dopravu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Letisku M. R. Štefánika odchytávajú sysle
Foto: SITA/BTS

BRATISLAVA 4. augusta (WEBNOVINY) – Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave v týchto dňoch odchytávajú sysle. Ide o jedno z preventívnych opatrení, ktoré prispievajú k znižovaniu rizík stretov lietadiel s dravcami, ktorých korisťou sú práve tieto hlodavce. Odchytené sysle pasienkové potom poputujú do zoologických záhrad v Česku a Poľsku. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

V areáli rozložili desiatky pascí

Letiskoví pracovníci na trávnatých plochách v areáli letiska rozložili 130 pascí. Do nich chcú pochytať mláďatá i dospelé jedince sysľa pasienkového. S akciou na letisku začali v pondelok 3. augusta, skončiť chcú do štvrtka 6. augusta.

„Na bratislavskom letisku máme v pláne uloviť počas štyroch dní 59 sysľov pre Poľsko a 65 sysľov pre Česko. V Poľsku budú umiestnené v zoologickej záhrade v Poznani a v Česku v zoologickej záhrade v Brne,“ doplnil ochranár Ervín Hapl, ktorý s odchytom pomáha. Letisko tak chce znížiť riziko stretov lietadiel s dravcami, pre ktoré sú sysle korisťou.

Dravce sú rizikom pre lietadlá

„Prítomnosť sysľa je lákadlom pre dravé vtáky, ktoré nalietavajú nad vzletovo-pristávacími dráhami, kde hrozí ich stret s lietadlami, čo môže mať negatívne následky. Preto každoročne spolupracujeme s ochranármi, ktorí zabezpečujú jeho odchyt a premiestnenie na iné lokality,“ vysvetľujú pracovníci biologickej ochrany letiska.

Týchto zvieracích obyvateľov areálu letiska možno odchytávať len v období párenia, teda na jar alebo v lete, keď sú mláďatá už odrastené a nie sú závislé od svojej matky. K norám sysľov na letisku ochranári preto v týchto dňoch rozmiestnili pasce s jabĺčkami. Odchytené zvieratá umiestnia do ochranných boxov, dostanú potravu a poputujú do zahraničných zoologických záhrad.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Letisko M. R. Štefánika