Obrazom: Ľudia protestovali pred ministerstvom pre Mičurín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pred Ministerstvom školstva, športu, vedy a výskumu sa protestovalo pr
Účastníci protestu pred Ministerstvom školstva vedy, výskumu a športu SR počas protestného podujatia v kauze Mičurín. Bratislava, 5. august 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 5. augusta (WEBNOVINY) – Približne 20 ľudí sa v stredu zišlo pri napustených bazénoch pred ministerstvom školstva. Symbolicky takto vyjadrili svoj protest s postupom vlády a ministerstva školstva v kauze kúpaliska Mičurin. Ľudom sa nepáči, že kúpalisko v areáli Iuventy na Búdkovej v Bratislave tento rok neotvorili.

Obrazom: Pred ministerstvom protestovali ľudia pre bazén na Búdkovej

Prípad kúpaliska ukazuje, že ho nechávajú ležať ľadom

Ako na stredajšej protestnej akcii povedal opozičný poslanec Alojz Hlina, rozhodli sa poukázať na problém, keď má ministerstvo školstva v správe bazén, no nevie ho prevádzkovať. Poslanec SaS Martin Poliačik dodal, že aj keď minister školstva Juraj Draxler hovoril, že areál a budovu Iuventy na Búdkovej predávať nebudú, prípad kúpaliska ukazuje, že ho skôr nechávajú ležať ľadom, než by sa aktívne pracovalo na jeho sprevádzkovaní v prospech mládeže.

„Varujeme pred jedným. Je to posledná, naozaj lukratívna parcela v bratislavskom Starom Meste, ktorá môže byť využívaná pre verejný prospech. Nemalo by byť alfou a omegou tejto vlády predať všetko, čo sa dá, do spriaznených rúk, len aby sa dali plátať diery, ktoré svojím vládnutím narobili,“ dodal Poliačik. Hlina upozornil, že celý proces je sofistikovaný biznis, keďže okolité pozemky sú už v rukách súkromných vlastníkov.

Minister školstva Juraj Draxler tvrdí, že podnikol všetky kroky, aby bazén v Iuvente mohol fungovať. Iuventa ani ministerstvo však podľa neho nemajú v rozpočte peniaze na prevádzku a ako sa ukázalo, ani na nevyhnutnú rekonštrukciu bazéna. Minister pripomína, že Iuventa hľadala prevádzkovateľa bazéna vo výzve. V súťaži vybrali jednu úspešnú uchádzačku, ktorá však po zistení reálneho technického stavu bazéna odstúpila od svojej ponuky. Ministerstvo teda doteraz nenašlo prevádzkovateľa, ktorý by bol schopný splniť zákonom stanovené kritériá.

Náklady na prevádzku kúpaliska na Búdkovej boli minulý rok podľa Draxlera 30 449 eur, v ktorej boli zahrnuté náklady na energie, vodu, personálne náklady a ďalšie na obsluhu a prevádzkovanie samotného kúpaliska. Príjem zo vstupného a nájmu bol za rok 2014 celkovo 3959 eur. Slovenský inštitút mládeže v spolupráci s odborníkmi preveril podľa ministra technický stav bazéna, z čoho vyplynuli požiadavky na technické opravy a zásahy za takmer 20-tisíc eur.

Obrazom: Letné kúpalisko na Búdkovej v Bratislave

Po sčítaní investičných a prevádzkových nákladov je teda na spustenie celej prevádzky potrebných 50-tisíc eur. Ministerstvo si podľa Draxlera dáva otázku, či je efektívne vynaložiť 50 000 eur na bazén v najlukratívnejšej časti Bratislavy, alebo radšej takúto sumu použiť napríklad na stavbu novej modulovej školy, nákup učebníc či rekonštrukciu telocvične. Minulý rok bola pritom priemerná denná návštevnosť kúpaliska 31 ľudí.

Letné kúpalisko Mičurín v Bratislave
Foto: SITA/Robert Tappert

Mičurín podalo trestné oznámenie

Občianske združenie Mičurín v stredu podalo aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s výzvou na prevádzkovateľa kúpaliska, ktorú uskutočnila Iuventa – Slovenský inštitút mládeže. Obálky s cenovými ponukami sa v rámci výzvy na prevádzkovateľa kúpaliska podľa predsedu združenia Marcela Šmončiča otvorili skôr, ako boli prizvaní účastníci konania. Draxler uviedol, že výberové konanie bolo v poriadku a aj termíny boli nastavené tak, aby sa každý mohol v rámci neho prihlásiť. Sumu 3500 eur mesačne za prenájom kúpaliska vníma Draxler ako bezproblémovú.

Otázka využitia areálu Iuventy na Búdkovej a tiež kúpaliska v jeho areáli sa otvorila po tom, ako v polovici mája strana SaS upozorňovala na predaj budovy Iuventy. Predaj mal byť podľa strany biznisom s oligarchami. Minister školstva Juraj Draxler následne 27. mája vyhlásil, že budova a areál Iuventy na Búdkovej ulici v Bratislave sa predávať nebudú a rezort iba hľadá účelné využitie tohto priestoru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaJuraj DraxlerMartin Poliačik
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR