RTVS nutne potrebuje investície, tvrdí Václav Mika

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Václav Mika
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 9. augusta (WEBNOVINY) – Napriek tomu, že rozpočet Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na tento rok umožnil vytvoriť a realizovať stabilný, no nie veľmi rozvojový programový koncept, utrpeli investície, tvrdí generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

„Najväčší deficit RTVS je v oblasti investícií, neumožňuje nám investovať do nevyhnutnej infraštruktúry, ako v rozhlase, tak aj v televízii. Ak hovoríme o tom, aká je reálna situácia – rozpočet primárne slúži na pokrytie potrieb programových služieb rozhlasu a televízie, ale žiaľ neslúži na rozvojové projekty, minimálne nevyhnuté. Nehovoríme o rozvoji infraštruktúry, hovoríme o udržaní infraštruktúry“, ktorá je potrebná pre zaistenie bezpečnosti vysielania v rozhlase i v televízii, povedal Mika pre médiá po rokovaní Rady RTVS. Pripomenul uznesie Rady RTVS po schválení rozpočtu RTVS pre aktuálny rok, v ktorom rada podľa Miku konštatuje, že rozpočet je nedostatočný a nenapĺňa podmienky štandardov fungovania RTVS.

Rozpočet je deficitný ročne niekoľko miliónov eur

RTVS je investične poddimenzovaný v objeme niekoľko desiatok miliónov eur, konštatuje Mika. Šéf RTVS je realista a uvedomuje si, že všetko sa zaistiť nedá. „Rozpočet je deficitný ročne niekoľko miliónov eur. Nesieme pred sebou investičný dlh kapitálových výdavkov takým spôsobom, že každý rok je to násobok toho, čo sa neinvestovalo v tom roku predchádzajúcom. Toto je náš najväčší problém,“ doplnil šéf verejnoprávnej rádiotelevízie.

RTVS sa na druhej strane podarilo vlastnou snahou zvrátiť desaťročný pokles výberu úhrad za služby, tzv. koncesionárskych poplatkov. Všetky zdroje navyše plánuje investovať do programu a nevyhnutných projektov, dodal Václav Mika.

Na budúci rok dostane RTVS 26 miliónov eur

Na RTVS chce dať štát na budúci rok predbežne 26 miliónov eur, vyplýva to z prvého návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018, ktorý koncom júla zverejnilo ministerstvo financií. Pre porovnanie, RTVS dostal od štátu na tento rok 30 mil. eur, čo je o 5,5 milióna viac ako v roku 2014, ale menej ako zatiaľ plánovaných 26 miliónov na budúci rok.

Podľa prvého návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018 by ministerstvo kultúry malo na budúci rok dostať zo štátneho rozpočtu viac ako v tomto roku. Výdavky na kapitolu Ministerstva kultúry (MK) SR sú plánované na 202 399 553 eur. Keďže však ide o prvý návrh rozpočtu, jednotlivé položky nie sú bližšie rozpísané a po rokovaniach sa môžu zmeniť.

Kákoš sa stal staronovým podpredsedom

Rada sa okrem zmluvných či programových záležitostí venovala aj voľbe svojho podpredsedu. Koncom septembra sa totiž skončí funkčné obdobie súčasnému podpredsedovi Rady RTVS Martinovi Kákošovi.

Rozhodnutím siedmich z celkových deviatich členov rady sa Martin Kákoš, ako jediný kandidát na túto funkciu, stal na ďalšie dva roky staronovým podpredsedom. Na tajnom hlasovaní o Kákošovi sa zúčastnilo osem členov rady, jeden hlas bol neplatný a sedem bolo za.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Václav Mika
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska