Kiska sa obrátil na Ústavný súd, chce výklad kompetencií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Slovensko prišiel maďarský prezident, stretol sa s Kiskom
Prezident SR Andrej Kiska počas TB po prijatí prezidentom SR. Bratislava, 10. december 2014. Foto: SITA/Katarína Acél - Gáliková

BRATISLAVA 6. augusta (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska sa vo štvrtok obrátil na Ústavný súd SR, aby mu presne vyložil právomoci hlavy štátu pri menovaní ústavných sudcov. Ústavný súd mu totiž pri rozhodnutí o sťažnostiach nevymenovaných kandidátov poskytol dve rozdielne stanoviská.

„Vyjasnenie kompetencií prezidenta pri menovaní sudcov ústavného súdu považujem za nevyhnutný príspevok k tomu, aby najvyššie ústavné inštitúcie Slovenskej republiky fungovali plne v súlade s naším základným zákonom – Ústavou Slovenskej republiky,“ uviedol v tlačovom vyhlásení Andrej Kiska.

Prezident porušil práva kandidátov

V ústnom stanovisku Ústavný súd SR konštatoval, že prezident porušil práva kandidátov Evy Fulcovej, Miroslava Duriša a Juraja Sopoligu, pretože neuviedol dostatočné dôvody ich nevymenovania za sudcov. V písomnom stanovisku sa však ústavný súd vyjadril, že právo nevymenovať kandidátov do funkcie sa na kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR nevzťahuje, preto dôvody nevymenovania nie sú podstatné.

„V ústne vyhlásenom právoplatnom náleze zo 17. marca sa na žiadnom mieste výslovne netvrdí, že prezident nie je oprávnený použiť výklad Čentéš aj na kandidátov na sudcov Ústavného súdu. V inom duchu sa nesie dodatočne napísané odôvodnenie, ktoré bolo prezidentovi doručené 15. mája. V ňom sa nad rámec vyhláseného nálezu predovšetkým tvrdí, že výklad Čentéš sa na kandidátov na sudcov Ústavného súdu vôbec nevzťahuje,“ píše sa v stanovisku prezidenta, podľa ktorého písomné odôvodnenie nanovo interpretovalo kompetencie hlavy štátu, k čomu je podľa ústavy oprávnené iba plénum Ústavného súdu SR.

Očakáva jednoznačné odpovede

„Žiadam, aby plénum ústavného súdu jasne, zrozumiteľne a bez akýchkoľvek pochybností potvrdilo alebo vysvetlilo, či a akým spôsobom sa ústavné právomoci prezidenta – vrátane výkladu ústavných právomocí prezidenta, aký urobilo plénum Ústavného súdu vo veci Čentéš – vzťahujú na kandidátov na sudcov ústavného súdu,“ uvádza Kiska, ktorý očakáva, že na „jednoznačne formulované otázky dostane rovnako jednoznačné odpovede“.

Prezident Andrej Kiska podľa verdiktu Ústavného porušil právo kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša na prístup k voleným a iným funkciám, keď žiadneho z nich nevymenoval.

Prezident vo vyjadrení dospel k názoru, že odborná spôsobilosť kandidátov nie je dostačujúca na zastávanie postu sudcu ústavného súdu, pričom nezistil u nich trvalý záujem o ústavné súdnictvo. Ústavný súd zrušil rozhodnutia prezidenta a prikázal, aby prezident znova konal a rozhodol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR