Slovenskí vojaci by mali v Afganistane školiť aj letcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Do Afganistanu odišli desiatky slovenských elitných vojakov
Slávnostný pochod počas slávnostného nástupu príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia odchádzajúcich plniť úlohy do operácie ISAF v Afganistane. Žilina, 6. jún 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 7. augusta (WEBNOVINY) – Slovenskí vojaci by mali v Afganistane školiť aj letecký a technický personál Afganskej národnej armády. Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

K Slovenským vojakom v Afganistane sa pridajú ďalší

Na základe požiadaviek partnerov Slovensko už pripravuje takýchto odborníkov na vyslanie do operácia Resolute Support. Vládou a parlamentom odsúhlasený počet vojakov pôsobiacich v tejto krajine sa tým nezvýši, potrebné bude odobriť doplnenie úloh. V Afganistane môže pôsobiť do 66 slovenských vojakov.

Slovenských vojakov v Afganistane v najbližšom čase doplní 12 kolegov. Plniť budú úlohy v oblasti komunikačných a informačných systémov NATO, ktoré zabezpečujú činnosť jednotlivých veliteľstiev, uvádza sa na stránke ozbrojených síl. Budú pôsobiť ako systémoví administrátori siete, komunikační administrátori sietí LAN a WAN a budú zastávať aj pozície v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Primárnym cieľom misie Resolute Support je podpora

Po desiatich rokoch sa minulý rok skončila v Afganistane bojová operácia ISAF a jej prirodzeným pokračovaním sa od januára stala nebojová misia Resolute Support. Jej primárnym cieľom je podpora, ale aj poradenstvo a výcvik afganských bezpečnostných síl. V Afganistane má Slovensko v súčasnosti nasadených približne štyridsať vojakov.

Ich jadro tvoria členovia 5. pluku špeciálneho určenia – útvaru Síl pre špeciálne operácie. Okrem vojakov školiacich afganských kolegov pôsobí priamo v Kábule niekoľko slovenských vojakov v najvyššom veliteľstve Resolute Support a dvaja zdravotníci v poľných nemocniciach. V štruktúre najvyššieho veliteľstva špeciálnych síl v Afganistane NSOCC-A reprezentuje Slovenskú republiku jeden kmeňový člen 5. pluku špeciálneho určenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať