SaS kritizuje naše súdnictvo, ohrozuje slovenských občanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudy kladivko sudcovia justicia sudnictvo
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) – Prepustenie jedného z údajných mafiánskych bossov Miroslava Š. na slobodu pre procesnú chybu strana Sloboda a Solidarita (SaS) pokladá za ďalší z dôkazov, že slovenské súdnictvo namiesto ochrany občanov pred páchateľmi trestných činov ich svojimi zámernými či náhodnými chybami vážne ohrozuje.

„Niektorí ľudia nie sú morálne ani odborne spôsobilí nosiť sudcovský talár. Tieto persóny nielenže robia hanbu celej justícii, ale ich konanie je v priamom rozpore s verejným záujmom. Treba ich z tých talárov vyzliecť, to je základné východisko akejkoľvek justičnej reformy, ktorá má mať zmysel,“ povedal timlíder SaS pre Spravodlivosť Alojz Baránik.

Galko vyzval Kaliňáka na obozretnosť

Liberáli považujú za veľkú výzvu pre slovenskú políciu slová Róberta Jamricha, kľúčového svedka v procese s Miroslavom Š., že sa dnes bojí o život. „Absolútne zásadnou vecou v boji s organizovaným zločinom je ochrana svedkov. Očakávam, že slovenská polícia poskytne svedkovi Jamrichovi ochranu pred akoukoľvek pomstou, pred akýmkoľvek revanšom. Je to vec spoločenského záujmu,“ zdôraznil podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara a ministra vnútra Roberta Kaliňáka Galko vyzval, aby situáciu okolo prepustenia Miroslava Š. nepodcenili. „Ďalšia takzvaná procesná chyba tentoraz na strane polície môže mať veľmi vážne následky nielen pre svedkov, ale pre celú spoločnosť, lebo sa ešte viac spochybní odhodlanie orgánov činných v trestnom konaní bojovať s organizovaným zločinom,“ uzatvoril podpredseda liberálov.

Súd povolil obnovu konania

Okrem údajného šéfa jednej z vydieračských skupín na Záhorí Miroslava Š. je na slobode aj ďalších päť ľudí z tohto gangu. Špecializovaný trestný súd 15. júna na základe žiadosti odsúdených povolil obnovu konania v ich prípade. Miroslav Š. sa ako jediný odvolal voči tomuto rozhodnutiu, a tak o obnove konania rozhodoval senát najvyššieho súdu. Aj ten na základe nálezu ústavného súdu povolil obnovu konania.

Po rozhodnutí o povolení obnovy konania nebolo však neodkladne rozhodnuté o vzatí či nevzatí Miroslava Š. do väzby. O jeho vzatí Špecializovaný trestný súd rozhodol 23. júla, teda osem dní po povolení obnovy konania. Senát najvyššieho súdu ho preto prepustil z väzby. Ako vysvetlil Peter Paluda, člen senátu najvyššieho súdu, ktorý tak rozhodol, „pochybenie nemožno napraviť novým rozhodnutím o vzatí do väzby, a preto senát obvineného z väzby prepustil“.

Miroslav Š.

bol údajný šéf vydieračskej skupiny na Záhorí. Za vydieranie bol právoplatne odsúdený na 24 rokov vo väznici s maximálnym stupňom stráženia, deväť rokov si už odsedel. Pre procesnú chybu sa teraz dostal na slobodu.

Spolu s nim boli za založenie a zosnovanie zločineckej skupiny, za zneužívanie právomoci verejného činiteľa, vydieranie či hrubý nátlak odsúdení aj ďalší členovia skupiny. Podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca je celá vec škandál a je potrebné podrobne preveriť a zistiť, ako k takému pochybeniu mohlo dôjsť a kto je za to zodpovedný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz BaránikĽubomír GalkoPeter Paluda
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita