Matovič kritizuje raziu, skorumpovaní hajzli ho nezlomia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
RegionPRESS
Foto: SITA/AP

TRNAVA 12. augusta (WEBNOVINY) – Polícia v stredu ráno navštívila sídlo firmy manželky poslanca Národnej rady SR Igora Matoviča regionPRESS na Študentskej ulici v Trnave.

Razia údajne súvisela s kauzou nahrávky so šéfom Siete Radoslavom Procházkom. Agentúre SITA to v stredu potvrdili viacerí zamestnanci spoločnosti. Policajti boli podľa nich v civilnom oblečení a správali sa korektne.

Podľa informácií SITA išlo o policajtov z Národnej kriminálnej agentúry, ktorí si prišli po účtovné doklady, ktoré im spoločnosť odmietla vydať. Majiteľka spoločnosti Pavlína Matovičová nebola vo firme prítomná, rovnako ani konateľ Radoslav Gloznek, ktorý je na dovolenke v zahraničí.

Igor Matovič svoj podiel v spoločnosti pred vstupom do politiky previedol na manželku, k vydavateľstvu schránkových regionálnych novín sa však hlási a hovorí o ňom ako o rodinnej firme.

Pracovníci možno nedostanú výplaty

Polícia pri prehliadke firmy konala podľa lídra OĽaNO nad rámec pokynov prokuratúry. Ako povedal Matovič v stredu na tlačovej besede, prokurátor polícii kázal, že má vyhotoviť kópie z účtovníctva.

„Zobrala však server a celá firma s 2000 ľuďmi stojí. Ľudia mali dostať v piatok výplaty, žiaľ, nedostanú ich, pretože polícia zobrala server. Povedali nám, že to vrátia do 90 dní. Pred tlačovou besedou povedali, že si spravia kópie a server možno v stredu vrátia,“ uviedol Matovič, ktorý tvrdí, že ho skorumpovaní hajzli nezlomia.

Podľa neho firma regionPRESS nikdy neporušila zákon. Matovič zároveň poznamenal, že s firmou oficiálne nemá nič spoločné, ale je to rodinná firma, ktorú založil a je hrdý, že funguje devätnásty rok. Orgány činné v trestnom konaní vyzval, aby neprekračovali svoje právomoci.

Policajti mali konať nad rámec svojich možností

Podľa Matoviča stredajší zásah polície je zákon o oznamovateľoch korupcie v praxi. „Ja som korupciu verejne oznámil, a firma, ktorá nechcela prevziať peniaze na čierno, nabehne do nej komando (podľa Matoviča chcel Radoslav Procházka platiť za inzerciu mimo oficiálneho účtovníctva – poznámka SITA). Polícia si zoberie server a spôsobí kolaps firmy, lebo policajt konal nad rámec toho, čo mohol,“ vyhlásil Matovič.

Matovič pripomenul, že jeho bývalá firma bola obviňovaná, že okradla štát za dovoz rotačky zo zahraničia. „Neokradol som štát o DPH ani o clo tým, že sme rotačku pred dovozom rozobrali, ale tradovalo sa to. Potvrdilo to aj daňové riaditeľstvo, že dovoz rotačky bol v súlade so zákonom,“ konštatoval.

Lipšic hovorí o začiatku zastrašovania

Zároveň konštatoval, že OĽaNO ušetrilo približne 1,5 milióna eur v porovnaní s tým, ak by objednávali reklamu za štandardných podmienok. „Netunelujem stranu v prospech našej rodinnej firmy,“ povedal.

Podľa koaličného partnera OĽaNO lídra Nova Daniela Lipšica sa týmto začína zastrašovanie, pretože niekto má strach. „OĽaNO ani NOVA nie sú financované oligarchami. Preto treba kampaň proti nám. Moji spolupracovníci boli škandalizovaní a kriminalizovaní. Treba mať gule ísť proti vplyvným v tejto krajine aj za cenu škandalizácie,“ zdôraznil.

Nahrávka pochádzala z vyšetrovacieho spisu

Nahrávka medzi Matovičom a vtedajším prezidentským kandidátom Procházkom, ktorá unikla na web, pochádza podľa Matoviča z vyšetrovacieho spisu. Ako povedal v stredu novinárom, na nahrávku rozhovoru, ktorú odovzdal polícii, si urobil kratučkú zvukovú stopu. Na webe sa vyskytla práve nahrávka aj s touto značkou. Matovič poznamenal, že netvrdí, že si kópiu nahrávky zo spisu urobil Radoslav Procházka a ten ju dal na web. Aj Procházka totiž mal k spisu ako obvinený prístup.

V máji sa na webe objavila celá nahrávka rozhovoru medzi Igorom Matovičom (OĽaNO) a Radoslavom Procházkom (Sieť) z roku 2014, ktorý si Matovič tajne nahral pred prezidentskými voľbami. V zostrihanej časti nahrávky spolu s komentármi lídra OĽaNO, ktorú zverejnila neznáma osoba, sú pasáže o možnom obchádzaní platenia dane z pridanej hodnoty a platenia bez dokladu v súvislosti s inzerciou v Matovičových novinách. Z celej nahrávky vyplýva, že debatu o DPH otvoril viackrát práve Matovič. Nahrávka má približne sedemdesiat minút. V prvej polovici obaja politici rozoberajú prezidentské voľby i situáciu v pravici. V druhej časti rozoberajú podrobnosti Procházkovej inzercie.

Matovič v júni minulého roka, tri mesiace po prezidentských voľbách, informoval verejnosť, že Procházka ako prezidentský kandidát chcel vo februári 2014 umiestniť časť inzercie v jeho novinách bez dokladov. Hoci Matovič najprv tvrdil, že o rozhovore s Procházkom nemá žiaden dôkaz, neskôr priznal, že si celý rozhovor nahral a časť rozhovoru nakoniec unikla do médií. Záznam okrem častí rozhovoru s Procházkom obsahoval aj komentáre Igora Matoviča. Matovič vravel, že nahrávku mu ukradli. Prípadom sa zaoberajú aj orgány činné v trestnom konaní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor MatovičRadoslav Procházka
Firmy a inštitúcie NAKA Národná kriminálna agentúraRegionPRESS