Šéfka súdnej rady sa zaujíma o kauzu prepusteného mafiána

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudy kladivko sudcovia justicia sudnictvo
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 13. augusta (WEBNOVINY) – O kauzu údajného šéfa vydieračskej skupiny na Záhorí Miroslava Š., ktorý sa pre procesnú chybu dostal na slobodu, sa zaujíma aj predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková.

Ako informovali agentúru SITA z jej kancelárie, ak predstavitelia justície chcú predísť pokusom o politické zasahovanie do súdnictva, musia vedieť vyriešiť takéto problémy vnútri justície. Šéfka rady preto v rámci svojich kompetencií nariadila dôsledné vyšetrenie celého prípadu.

Za vydieranie bol odsúdený na 24 rokov

Bajánková je zároveň pripravená v rámci vymedzených kompetencií v tejto veci úzko spolupracovať s predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou, predsedom Špecializovaného trestného súdu Michalom Trubanom ako aj s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom.

Bajánková predpokladá, že o výsledkoch a eventuálnych návrhoch na riešenie situácie bude informovať v priebehu septembra. Miroslav Š. bol údajný šéf vydieračskej skupiny na Záhorí. Za vydieranie bol právoplatne odsúdený na 24 rokov vo väznici s maximálnym stupňom stráženia, deväť rokov si už odsedel. Miroslav Š. požiadal o obnovu konania, čomu Špecializovaný trestný súd 15. júna, vyhovel.

On sa však voči tomuto rozhodnutiu odvolal, a tak o obnove konania rozhodoval senát najvyššieho súdu. Aj ten na základe nálezu ústavného súdu musel povoliť obnovu konania. V trestnom poriadku sa explicitne nepíše, ktorý súd má po rozhodnutí o obnove konania rozhodnúť aj o väzbe.

Špecializovaný trestný súd pripravil novelu

Príslušný paragraf hovorí o tom, že sa tak má stať bezodkladne. Predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Truban v tejto súvislosti poukázal na rozdielnu právnu prax v rozhodovaní Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ako aj ostatných všeobecných súdov z pohľadu, ktorý súd a v akej lehote má o väzbe v uvedených prípadoch rozhodovať.

ŠTS už pripravil novelu, ktorá by mala tento problém do budúcnosti vyriešiť. ŠTS vzal Miroslava Š. do väzby 23. júla, k zákonnému sudcovi sa spis dostal 22. júla 16:30. Rozhodnuté bolo teda osem dní po povolení obnovy konania. Proti rozhodnutiu o väzbe sa Miroslav Š. odvolal a senát najvyššieho súdu ho prepustil z väzby.

Ako vysvetlil Peter Paluda, člen senátu najvyššieho súdu, ktorý tak rozhodol, „pochybenie nemožno napraviť novým rozhodnutím o vzatí do väzby, a preto senát obvineného z väzby prepustil“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana BajánkováMichal TrubanPeter Paluda
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SRŠpecializovaný trestný súd SRSúdna rada SR