Tanko: Útok Rómov na policajtov bol hlúpy, nemali to robiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Polícia, Rómovia
Pri útoku Rómovia zranili siedmich policajtov. Počas zásahu polícia zadržala deväť ľudí, z toho traja sú mladiství. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) – Policajtom, ktorí začiatkom augusta zasahovali v obci Rudňany, kde ich napadli Rómovia, sa ospravedlnil predseda Strany Rómskej únie na Slovensku (SRÚS) František Tanko.

„Naozaj je trošku hlúpe zo strany Rómov, keď napadnú záchrannú službu. Urobili to, čo nemali,“ uviedol Tanko.

Problematika Rómov sa podľa Tanka nerieši dostatočne

Na druhej strane tvrdí, že problematika Rómov sa na Slovensku podľa neho dostatočne nerieši. „Niekoľko miliónov eur prišlo na riešenie tejto problematiky, peniaze sa rozkotúľali a toto je výsledok,“ povedal Tanko. Situácia medzi Rómami a majoritou je momentálne podľa neho veľmi napätá a obáva sa ďalších nepokojov.

„Viem, že medzi nami sú aj neprispôsobiví občania, tak ako aj u majority. Ak by sa tento problém riešil včera, tak je neskoro,“ skonštatoval. Za jeden z najväčších nevyriešených problémov považuje vysokú nezamestnanosť. Takisto sa obáva, že problémy rómskej komunity budú využívať rôzne politické strany a hnutia v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

Protestné zhromaždenie nebolo

V sobotu malo byť v obci Rudňany na východnom Slovensku protestné zhromaždenie proti Rómom, napokon sa však neuskutočnilo. Rómovia ešte 2. augusta v rómskej osade Zabijanec v Rudňanoch v okrese Spišská Nová Ves pri policajnom zásahu napadli policajtov.

Siedmi policajti utrpeli zranenia s dĺžkou liečenia od štyroch do siedmich dní. Polícia zadržala deväť osôb, z toho troch mladistvých. Pri zákroku bolo zranených aj niekoľko Rómov, lekárske ošetrenie však odmietli. Na zásahu, ktorý trval od 20:10 do 24:00 sa celkovo zúčastnilo 22 policajtov. Od začiatku roka len v Košickom kraji evidujú 25 útokov na policajtov.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František Tanko