Lipšic chce pomoc asistentov pre postihnutých v školách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lipsic
Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic (na snímke) má ambíciu pritiahnuť do politiky nových ľudí, ktorí sú pre spoločnosť autoritami. Foto: SITA/Ivan Fleischer

.BRATISLAVA 16. augusta (WEBNOVINY) – Osobný asistent by mal môcť poskytovať pomoc žiakovi alebo študentovi s ťažkým zdravotným postihnutím aj počas školského vyučovania v procese jeho vzdelávania.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a novely školského zákona, ktoré do parlamentu predložil nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

V súčasnosti asistentov financuje rezort školstva

Pomoc osobných asistentov žiakom počas vyučovania by sa týkala tých žiakov s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí majú osobnú asistenciu priznanú Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Lipšic zároveň navrhuje, aby takýmto osobným asistentom mohol byť aj rodinný príslušník žiaka s ťažkým zdravotným postihnutím.

V súčasnosti môžu v školách pôsobiť asistenti učiteľa, ktorých financovanie zabezpečuje rezort školstva, táto alternatíva by zostala zachovaná. Podľa Lipšica sa však ukazuje, že v mnohých prípadoch by pomoc osobného asistenta – najmä rodinného príslušníka vhodnejšia, bola efektívnejšia a komplexnejšia.

Návrhom sa bude parlament zaoberať v septembri

Financovanie osobných asistentov sa realizuje na základe peňažného príspevku na osobnú asistenciu, ktorý môže byť priznaný od šiestich rokov veku, čo by podľa opozičného poslanca korešpondovalo so začiatkom školskej dochádzky.

„Rozšírenie možnosti poskytovať pomoc osobného asistenta žiakovi s ťažkým zdravotným postihnutím aj počas návštevy školy by skvalitnilo proces integrácie a vzdelávania žiakov s ťažkým zdravotným postihnutím,“ argumentuje Lipšic.

Ak by parlament návrh schválil, nové pravidlá by nadobudli účinnosť od 1. februára 2016. Návrhom novely sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel Lipšic
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky