Pochod Vrba-Wetzler Memorial pripomenie zverstvá nacizmu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Osviencim
Brána koncentračného tábora Osvienčim. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. augusta (WEBNOVINY) – Po stopách hrdinov, ktorí ukázali svetu nacistické zverstvá a priniesli svedectvo o holokauste – Slovákov Waltera Rosenberga (Rudolfa Vrbu) a Alfreda Wetzlera sa v stredu vydajú účastníci 1. ročníka pochodu Vrba-Wetzler Memorial z Osvienčimu až do Žiliny.

Pochod hrdinov Vrba-Wetzler Memorial nadviaže na vlaňajší nultý ročník a uskutoční sa od 19. do 25. augusta, následne vyvrcholí odbornou konferenciou v Žiline o odhaľovaní Šoa (židovský termín pre holokaust, vyvražďovanie Židov počas 2. svetovej vojny). Na webstránke podujatia o tom informujú jeho organizátori.

Z pochodu má vzniknúť aj filmový dokument

Nechcú však iba spomínať na hrdinský útek Vrbu a Wetzlera z Osvienčimu do Žiliny a ich svedectvo, ktoré podali celému svetu v správe o vyhladzovacích táboroch v Osvienčime a Brezinke (Vrba-Wetzler protocols). Správa bola zverejnená práve v Žiline.

Slovenskí Židia

Alfréd Wetzler

a

Rudolf Vrba (narodený ako Walter Rosenberg)

utiekli 7. apríla 1944 z koncentračného tábora Osvienčim-Birkenau, kam ich deportovali v roku 1942.

Po 18-dňovej namáhavej ceste sa dostali až do Žiliny, kde Židovskej rade nadiktovali 32-stranovú správu o masovom vyvražďovaní Židov v plynových komorách v najväčšom nacistickom vyhladzovacom tábore.

Ich cieľom bolo hlavne varovať Židovskú komunitu v Maďarsku, ktorej deportáciu v tom období pripravovali nemecké a maďarské orgány.

Správa sa rozšírila do sveta a pomohla zastaviť deportácie maďarských Židov a zachrániť približne 200 tisíc životov. Vrba po vojne odišiel do Kanady, kde pôsobil ako farmakológ. Wetzler žil až do svojej smrti v Bratislave.

„Našou primárnou motiváciou je však akcia. Pochod ľudí, ktorí myslia, cítia a nechcú byť len pasívnymi svedkami,“ napísal v materiáli k aktuálnemu 1. ročníku pochodu jeden z jeho spoluorganizátorov slovenský politik, sociológ, disident a spoluzakladateľ Verejnosti proti násiliu Fedor Gál.

Desiatky účastníkov pochodu, registrovaných je vyše 80, budú podľa Gála po trase dlhej takmer 130 kilometrov „diskutovať s pamätníkmi, oboznamovať sa s dobovými dokumentmi, čítať, rozprávať sa, meditovať a zvažovať svoje angažmán v zápase so zlom v nás a okolo nás.“

Z pochodu má vzniknúť aj filmový dokument či reportáž a online aplikácia s cieľom priblížiť ešte viac verejnosti nekončiacu tému ochrany pravdy a života.

„Osvienčim je mementom a ľudia ako Rudolf Vrba a Alfred Wetzler sú modelmi chovania ľudí v hraničných situáciách – chovania bojovníkov, ktorí odmietli role pasívnych obetí,“ dodal v úvodnom slove k Vrba Wetzler Memorialu 2015 Fedor Gál .

Organizátorov a účastníkov tohtoročného pochodu pozdravil listom prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Prezident okrem iného považuje za mimoriadne dôležité uchovávanie historickej pamäte. „Životy ľudí zavraždených v koncentračných táboroch už nik nevráti, vaše podujatie však pomáha udržiavať vnímavosť i odolnosť voči dnešným prejavom rasovej, náboženskej či etnickej nenávisti a neznášanlivosti,“ napísal Andrej Kiska v liste, ktorý zverejnili organizátori Vrba-Wetzler Memorialu.

Odhalia pamätnú dosku s logom úteku Vrbu a Wetzlera

Účastníci pochodu sa stretnú v stredu 19. augusta v Osvienčime, o deň neskôr si prejdú bývalý nacistický koncentračný tábor Auschwitz – Birkenau a z miesta úkrytu Vrbu a Wetzlera sa viac ako 71 rokov po ich úteku vydajú v ich stopách. Tí, čo by sa na pochode chceli zúčastniť, no z rôznych dôvodov nemôžu, sa do podujatia môžu zapojiť aj účasťou na jeho záverečných akciách, ktoré sa 25. a 26. augusta uskutočnia v Žiline.

Na utorok 25. augusta je o 16:00 naplánované slávnostné odhalenie pamätnej dosky s logom úteku Vrbu a Wetzlera pred bývalým židovským starobincom, v ktorom Vrba a Wetzler spísali správu o skutočnom účele transportov Židov.

Program pre verejnosť – koncert a otvorenie výstavy fotografií Jindřicha Buxbauma, ktorý sa vydal po stopách Vrbu a Wetzlera už vlani, sa začne v ten istý deň o 19:00 v žilinskej Novej synagóge. Nasledovať bude prednáška o histórii Novej synagógy v Žiline. Neologická synagóga je medzi iným zaujímavá tým, že patrí medzi skvosty medzivojnovej európskej architektúry a v súčasnosti sa z nej buduje kunsthalle.

Na programe venovanom aj reflexii na tohtoročný pochod prisľúbili účasť Gerta a Ruby Vrboví. Vrba-Wetzler Memorial 2015 vyvrcholí v stredu 26. augusta vedeckou konferenciou na tému „Odhaľovanie Šoa: Odpor a úsilie Židov informovať svet o genocíde“ v Stanici Žilina-Záriečie. Konferenciu zabezpečuje Historický ústav Slovenskej akadémie vied. Viac podrobností o podujatí možno nájsť na jeho webstránke http://www.vrbawetzler.eu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska