Migrantov budeme na Slovensku potrebovať, tvrdia odborníčky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Migranti sa túžia dostať na Kos, zápasili o miesto na lodi
Dramatická noc, ktorú majú migranti za sebou, len zdôraznila, ako zúfalo sa túžia dostať na grécky ostrov Kos . Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. augusta (WEBNOVINY) – Jedným z najväčších omylov o migrantoch je, že berú prácu a ohrozujú slovenskú ekonomiku. Zhodli sa na tom riaditeľka Centra pre výskum etnicity a kultúry (CVEK) Elena Gallová Kriglerová a vedúca úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu na Slovensku (IOM) Zuzana Vatráľová.

Ako sa pre agentúru SITA vyjadrila Gallová Kriglerová, najväčším omylom je, že migranti a utečenci nás ohrozujú. „Ukazuje sa, že demografické zmeny a starnutie populácie spôsobia to, že budeme v budúcnosti migrantov potrebovať. Netvrdím, že v nejakých obrovských počtoch naraz, ale situácia sa bude meniť,“ povedala riaditeľka CVEK.

Pracovné povolenie je ťažké získať

Pripomína, že mnohí migranti už dnes tvoria pracovné príležitosti pre Slovákov, a pritom nejde len o veľké zahraničné firmy, ale aj o malých podnikateľov. „Dokážu veľmi pozitívne ovplyvňovať ekonomiku krajiny, ukázalo sa to aj v západoeurópskych krajinách,“ skonštatovala.

S tým, že migranti berú Slovákom prácu, sa takisto stretáva aj Zuzana Vatráľová. „U tých z krajín mimo Európskej únie to nie je pravda, pretože potrebujú pracovné povolenie, čo je dosť komplikované získať,“ vysvetlila.

V Medzinárodnej organizácii pre migráciu sa tiež stretávajú s názorom, že migranti a utečenci rozširujú exotické choroby. „To tiež nie je pravda, pretože všetci migranti, ktorí sú na území Slovenska legálne, musia prejsť zdravotnými prehliadkami. Utečenci sú dokonca v karanténe,“ priblížila.

Diskusia o migrantoch je zjednodušená

Podľa Vatráľovej sa v IOM takisto stretávajú s názorom, že migranti a utečenci zvyšujú kriminalitu. Ako uviedla, počas existencie Slovenskej republiky sa na číslach kriminality nikdy neprejavilo, že by ju zvyšovali migranti alebo cudzinci. „A taká najnovšia obava je z moslimov a tzv. Islamského štátu (ISIS). Tu je dôležité povedať, že to sú ľudia, ktorí práve pred ISIS utekajú,“ dodala.

Zároveň najväčšou slabinou diskusie o migrantoch je, že je veľmi zjednodušená, tvrdí Vatráľová. „Pri migrácii sa nedá povedať, že je niečo dobré alebo zlé, biele alebo čierne. Ja si myslím, že je na škodu veci, že v rámci debaty sa miešajú migranti s utečencami. Migrant, utečenec, cudzinec sa vníma ako synonymum, čo vôbec nie je pravda,“ vysvetlila.

Dôsledkom zjednodušovania je podľa Vatráľovej potom to, že sa zabúda, že diskutujeme o ľuďoch, ktorí utekajú, aby si zachránili život.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať