Do Európy mieri nová vlna utečencov, Slovensko je pripravené

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Migranti sa túžia dostať na Kos, zápasili o miesto na lodi
Dramatická noc, ktorú majú migranti za sebou, len zdôraznila, ako zúfalo sa túžia dostať na grécky ostrov Kos . Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 18. augusta (WEBNOVINY) – Informácie o možnej vlne utečencov, ktorí utekajú pred Islamským štátom cez Balkán, má Slovensko vďaka spolupráci s partnerskými zložkami v rámci FRONTEX. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Ako dodal, Slovensko je pre časť migrantov alebo utečencov, ktorí sa k nám dostanú, len tranzitnou krajinou. Ich cieľovou destináciou väčšinou býva Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko či Rakúsko. Napriek tomu však Slovensko podľa Slivku plní všetky potrebné úlohy a pre prípad nových vĺn utečencov je už teraz pripravené na ďalšie možné riešenia.

Srbské médiá varujú pred novou vlnou utečencov pred Islamským štátom. Tvrdia, že teraz utekajú aj ľudia z nižšej sociálnej vrstvy, ktorí už nemajú čo stratiť. Doteraz podľa srbských portálov utekali hlavne ľudia zo strednej vrstvy, ktorým rodinní príslušníci žijúci v iných krajinách boli schopní posielať peniaze cez Western Union. Vlnu týchto utečencov očakávajú v septembri.

Srbské úrady od začiatku roka evidujú viac než 62-tisíc žiadostí o azyl podaných utečencami zo Sýrie, Afganistanu, Iraku i iných štátov. Do juhosrbského Preševa neďaleko hranice s Macedónskom prichádza približne tisíc utečencov za deň. Srbskí experti sa domnievajú, že súčasný trend pretrvá ešte ďalších šesť mesiacov.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať