Muž zjedol nátierku, leží v kóme v Banskej Bystrici

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rooseveltova nemocnica
Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici Foto: archívne, SITA/Karol Slezáček.

BANSKÁ BYSTRICA 18. augusta (WEBNOVINY) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica hlási prípad podozrenia na botulizmus, ktorý sa vyskytol minulý týždeň u 43-ročného pacienta z okresu Banská Bystrica. Ako informovala vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica Mária Avdičová, pacient ochorel v noci z 11. na 12. augusta, keď začal pociťovať prvé príznaky – ťažobu na žalúdku a nevoľnosť.

Nadránom už mal dvojité videnie, neistú chôdzu, závraty, cítil sa veľmi slabý, mal problémy s prehĺtaním. Išiel so sprievodom na lekársku službu prvej pomoci, odkiaľ ho poslali na urgentný príjem do Rooseveltovej nemocnice. Tam ho hospitalizovali na neurologickej klinike, kde vyslovili podozrenie na botulizmus na základe typických klinických príznakov.

Pacient upadol do kómy

Pacientov stav sa začal prudko zhoršovať, preto ho preložili na metabolickú jednotku intenzívnej starostlivosti internej kliniky a podali mu tri dávky antibotulinického séra. Pacient však upadol do kómy a preložili ho na oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny.

„Ide teda o prípad ochorenia s typickým klinickým obrazom botulizmu a ako faktor prenosu bola pravdepodobne cícerová nátierka, v ktorej zvyškoch bolo detegované suspektné clostridium botulinum“, uviedla Avdičová s tým, že baktéria clostridium botulinum patrí medzi mikrobiálnych pôvodcov otravy z potravín.

Laboratórne testy ho dokázali v obsahu obalov cícerovej nátierky od výrobcu Alfa bio, ktorú pacient konzumoval a ktorá mala dátum spotreby 21. augusta tohto roka. Zvyšky z obalov koložvárskej kapusty vegetariánskej, ktorú pacient tiež konzumoval, boli negatívne, rovnako ako vyšetrenie obsahu cícerových nátierok odobratých v originálnom balení tej istej šarže.

„Keďže uvedená potravina je tesne pred dátumom spotreby a v predajniach sa už pravdepodobne nenachádza, môžu ju mať zakúpenú spotrebitelia. Aj touto cestou informujeme a vyzývame obyvateľstvo, aby túto nátierku už nekonzumovali“, upozornila Avdičová.

Spoločnosť sľubuje prípad prešetriť

„Podnikneme a urobíme všetky opatrenia na prešetrenie možného dôvodu nákazy naším produktom,“ uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti ALFA BIO s.r.o.. Zároveň spoločnosť konštatuje, že má certifikovaný systém bezpečnosti potravín podľa štandardov normy ISO 22 000.

„Výrobné záznamy danej šarže boli preverené Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou, ktorá nezistila žiadne nedostatky. Doposiaľ neboli predložené žiadne relevantné dôkazy o tom, že otravu spôsobila Cícerová nátierka,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Protokoly o výsledkoch mikrobiologických skúšok nátierky danej šarže spoločnosť podľa svojich zástupcov okamžite po ich doručení zverejní. ALFA BIO zároveň pripomína, že dotknutá osoba v ten istý deň zjedla aj huby a pracuje vo firme, ktorá zváža biologický odpad z ambulancií. „V našej výrobe k pochybeniu jednoznačne nedošlo,“ skonštatoval výkonný riaditeľ spoločnosti Juraj Lunter.

Botulizmus

vzniká ako následok pôsobenia botulotoxínu na ľudský organizmus. Kmene baktérie clostridium botulinum produkujú neurotoxín označovaný ako botulotoxín, ktorý patrí medzi najsilnejšie známe jedy. Vyvoláva ťažkú, život ohrozujúcu otravu jedlom. Baktéria clostridium botulinum je vo forme spór bežne rozšírená v prírode – v pôde, vode, na koreňovej a inej zelenine.

Nachádza sa aj v tráviacom systéme zvierat, odkiaľ môže byť vylučovaná do prostredia. Prenos baktérií na potraviny sa môže uskutočniť pri výrobe, skladovaní či príprave jedla. Rizikové sú najmä potravinové konzervy bohaté na bielkoviny, ktoré obsahujú mäso, mäsové výrobky, ryby alebo strukoviny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie FNsP FDR BB Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská BystricaÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR