Video: Pri Ilave sa zrazili dve lietadlá, zomrelo sedem ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pri Ilave sa zrazili dve lietadlá, sedem ľudí nehodu neprežilo
Jedno z havarovaných lietadiel, ktoré sa vo štvrtok zrazili pri obci Červený Kameň. Bilancia tragickej nehody je sedem mŕtvych a 31 zranených. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – Pri Červenom Kameni v okrese Ilava sa zrazili dve športové lietadlá. Tragédiu neprežilo sedem osôb, piati sa zranili. Na palube oboch lietadiel bolo 38 osôb.

Nehodu neprežili dvaja piloti, dvaja technici a traja parašutisti, ktorí nestihli vyskočiť, informoval o tom minister zdravotníctva Viliam Čislák. Život si zachránilo 31 parašutistov, ktorí včas z lietadiel vyskočili. Zranení parašutisti utrpeli len povrchové zranenia. Štyroch ošetrili v trenčianskej nemocnici, jedného v dubnickej ambulancii a všetkých po ošetrení prepustili domov, informoval o tom počas návštevy trenčianskej nemocnice minister zdravotníctva. Z charakteru ich zranení možno podľa ministra usudzovať, že k nim došlo ešte na palube lietadla.

Obrazom: Zrážka lietadiel pri Ilave

Nacvičovali hromadný zoskok

Lietadlá typu L-410 viezli parašutistov, ktorí nacvičovali hromadný zoskok na víkendový letecký deň. Jedno z lietadiel bolo preťažené, preto vo vzduchu kleslo, informoval Juraj Gyenes z Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru Ministerstva dopravy výstavby a regionálneho rozvoja SR. Stroje sa zrazili vo výške približne 1500 metrov.

Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby dostalo hlásenie o udalosti o 9:23. Na miesto boli vyslané dve ambulancie rýchlej lekárskej pomoci, dve ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci a tri vrtuľníky. Ak by to bolo potrebné, k dispozícii boli aj ďalšie tri vrtuľníky. Minister Čislák vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým, za mimoriadne smutné označil to, že je to už tretie letecké nešťastie na Slovensku v priebehu relatívne krátkeho času.

Vraky budú vyťahovať celú noc

Ako na mieste nehody uviedol minister vnútra Robert Kaliňák, v teréne je momentálne približne 200 hasičov, záchranárov a policajtov, ktorí zbierajú trosky lietadiel, aby bolo možné určiť presnú príčinu ich pádu. Na miesto udalosti bol vyslaný vrtuľník vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a vrtuľník letky MV SR. Preživším a pozostalým sú zároveň podľa Kaliňáka k dispozícii psychológovia. Lietadlo sa zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč a druhé približne dva kilometre od obce Červený Kameň.

Vraky oboch lietadiel bude na jedno miesto sústreďovať vyslobodzovacie pásové vozidlo BVP 2 Dobrovoľného hasičského združenia POLE z Trnavy. Hasičov podľa Jozefa Hambálka z DHZ POLE čaká robota na celú noc. Do práce sa môžu pustiť až po vyslobodení tiel tých účastníkov nehody, ktorí udalosť neprežili. Pozostatky lietadiel sú podľa miestnych dobrovoľných hasičov v lesnom poraste od seba vzdialené asi jeden kilometer. Okrem vyslobodzovacieho vozidla majú hasiči k dispozícii aj navijaky a ďalšiu techniku pre ťažký terén.

https://www.youtube.com/watch?v=0daxZKxnNQo

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=0daxZKxnNQo

Dedinčania po nehode pomáhali prví

Obyvateľov obce Červený Kameň v okrese Ilava letecká tragédia podľa starostu Jozefa Bartoša šokovala. Aj keď na ňu neboli pripravení, ľudia z dediny išli okamžite pomáhať a poskytovali prvú pomoc až do príchodu profesionálov. Približne do desiatich minút sa zaktivizovali aj miestni dobrovoľní hasiči.

„Celá dedina je rozrušená, nikdy sme nemali takúto veľkú tragédiu v obci. Naposledy v roku 1985 a predtým v roku 1972 tragické nehody na motorkách, ale inak nič,“ povedal Bartoš. Medzi obeťami leteckej nehody neboli ľudia z Červeného Kameňa, nebohý pilot jedného z lietadiel však s obecným úradom spolupracoval a pre obyvateľov zabezpečoval príležitostné vyhliadkové lety.

Červený Kameň je pokojnou obcou medzi horami, má 682 obyvateľov. Občas tam zablúdia zahraniční turisti, ktorí hľadajú hrad s rovnakým názvom, ktorý sa nachádza nad obcou Častá v okrese Pezinok.

Lietadlá L-410 slúžia od roku 1970

Lietadlá L-410 Turbolet slúžia v letectve od roku 1970. Vek lietadiel, ktoré sa zrazili, však nie je známy. Stroje československej, neskôr českej výroby vyrába spoločnosť Let Kunovice. Od začiatku výroby bolo vyprodukovaných viac ako 1100 kusov týchto strojov.

Maximálna prepravná kapacita L-410 je 19 pasažierov. Dolet strojov lietajúcich maximálnou rýchlosťou 380 kilometrov za hodinu je 1380 kilometrov.

Lietadlá majú rôzne využitie, v bývalom Československu napríklad prepravovali cestujúcich medzi menšími mestami. Okrem prepravy cestujúcich na menšie vzdialenosti sa využívajú napríklad na výsadky parašutistov alebo na zásobovanie, keďže sú schopné pristávať a štartovať aj z trávnatých plôch. Na Slovensku slúžia modernizované verzie L-410 aj v ozbrojených silách. Stroj slúži dodnes v civilných aj vojenských letectvách po celom svete. arašutisti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert KaliňákViliam Čislák