Zranený bocian čierny je, zdá sa, už fit

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bocian
Foto: SITA/AP Sergey Grits

POPRAD/VYSOKÉ TATRY 23. augusta (WEBNOVINY) – Osud zachráneného mladého bociana čierneho, ktorého začiatkom júla objavili v meste Svit (okres Poprad), sa zatiaľ vyvíja sľubne. Ako v piatok 21. augusta informoval Pavol Majko, riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP), bocian bol po vyliečení poraneného krídla doložený do obsadeného hniezda bocianov čiernych s mláďatami. „Rodičia ho prijali za svojho. Koncom júla spoločne s ostatnými mláďatami prvýkrát vyletel z hniezda,“ uviedol. Ochranári veria, že dokáže zvládnuť i cestu do východnej Afriky.

Aj po prvom opustení hniezda sa však podľa Majka mladé bociany zvyknú niekoľko dní až týždňov zdržiavať v blízkosti hniezdiska. „Ešte stále sa vracajú do hniezda, kam im rodičia prinášajú potravu. Toto obdobie je pre mladé bociany veľmi dôležité. Postupne sa osamostatňujú, zdokonaľujú sa v lietaní a lovení koristi,“ vysvetlil riaditeľ Správy TANAP-u.

V druhej polovici augusta sú už na Slovensku bežne pozorované väčšie kŕdle bocianov, ktoré sa chystajú na ďalekú cestu na zimoviská. „Náš zachránený bocian sa zatiaľ s celou rodinou stále zdržiava v širšom okolí hniezdiska. Dúfame, že je v dobrej kondícii a najťažšiu skúšku v jeho živote, prvý let na zimovisko, zvládne bez väčších problémov,“ povedal Majko.

Mláďa, ktoré začiatkom júla z neznámych príčin predčasne opustilo svoje hniezdo, bolo pre ochranárov prekvapením. Bocian čierny totiž podľa Majka žije veľmi utajeným spôsobom života. Hniezdi na starých vysokých stromoch v odľahlých, málo navštevovaných lesoch. „Nájdené mláďa veľmi dobre prijímalo potravu, a to najmä ryby, ktoré mu na hniezdo nosili rodičia asi najčastejšie,“ opísal po objavení bociana Majko, ktorý v tom čase predpokladal návrat mláďaťa do voľnej prírody ešte pred koncom leta.

Mláďa bociana sa podarilo zachrániť aj vďaka pomoci obyvateľom Svitu, ktorí na nález upozornili záchranárov. „Vďaka dobrým ľuďom, ktorým osud týchto vtákov nie je ľahostajný, sa dostávajú do rúk pracovníkov Správy TANAP-u každý rok mláďatá sokolov myšiarov, myšiarok ušatých, dážďovníkov či bocianov bielych,“ povedal riaditeľ Správy TANAP-u.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie TANAP Tatranský národný park