Adoptovaný orol Karol vyletel z hniezda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Orlica
Foto: ilustračné, SITA/Ochrana dravcov na Slovensku.

NITRA 24. augusta (WEBNOVINY) – Opustené mláďa orla kráľovského Karol, ktorého odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS) vložili v júli do náhradného hniezda k adoptívnym rodičom, prednedávnom prvýkrát vzlietlo. Zriedkavá adopcia tak bola úspešná a vzácneho dravca sa podarilo zachrániť.

Orol kráľovský je ohrozený v celej Európe, hniezdi v západnej a východnej časti Slovenska v počte približne 40 párov a je naším najvzácnejším hniezdiacim druhom orla. Adopcia sa stala úspešnou nielen vďaka obetavým ochranárom, ale predovšetkým preto, že ho noví rodičia i nevlastná sestra prijali, starali sa o neho a starostlivo ho kŕmili. Informovala o tom Martina Brinzíková Badidová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Každý jedinec má nesmierny význam

„Vzhľadom na kritický stav populácie orla kráľovského monitorujeme všetky jeho hniezda na Slovensku. V pohorí Tríbeč pri Nitre sme zistili, že pravdepodobne v dôsledku agresívnej, extrémne hlučnej ťažby v lese opustili dospelé orly svoju lokalitu a v hniezde zanechali dvojmesačné mláďa. Keď sa potvrdilo, že sa rodičia o vyčerpané orlíča už nepostarajú, dokrmovali sme mláďa niekoľko dní najprv v hniezde a potom v ľudskej opatere tak, aby sa jeho zdravotný stav zlepšil,“ vyjadril sa k stavu orla Jozef Chavko, predseda RPS.

„Následne sme ho priniesli do hniezda adoptívnych rodičov s podobne starým mláďatkom. Všetky okolnosti stáli na našej strane – že sme vedeli o hniezde s rovnako starým orlíčaťom, láskyplné prijatie adoptívnymi rodičmi aj sestrou, i to, že napríklad nenastali extrémne výkyvy počasia. Chcel by som zdôrazniť, že takáto úspešná adopcia je mimoriadne významná, pretože ide o veľmi ohrozený druh, kde má každý jedinec nesmierny význam pre zachovanie populácie orla kráľovského na Slovensku“, pokračoval Chavko.

Aj so sestrou sa zdržujú v okolí hniezda

Ochranári hniezdo s Karolom pravidelne kontrolovali a pozorovali. Karol z hniezda vyletel 6. augusta, aj s nevlastnou sestrou sa obaja zdržujú v jeho okolí. Orol kráľovský je jedným z cieľových druhov projektu LIFE Energia, ktorý podporila Európska únia v rámci programu LIFE.

Pre orly budú inštalované hniezdne podložky a zlepšia sa tiež potravné možnosti. Na západnom Slovensku záchranu orla kráľovského finančne podporuje Západoslovenská energetika.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať