Pellegrini oznámil termín volieb, nová komisia zložila sľub

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pellegrini oznámil termín volieb, nová komisia zložila sľub
Predseda NR SR Peter Pellegrini počas vyjadrenia pre médiá po odovzdávaní menovacích dekrétov členom prvej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán v Historickej budove Národnej rady SR. Bratislava, 25. august 2015. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 25. augusta (WEBNOVINY) – Parlamentné voľby by sa mali konať 27. februára alebo 5. marca. V utorok to povedal novinárom predseda NR SR Peter Pellegrini. V polovici novembra vypíše parlamentné voľby na konkrétny termín. „Diskutujeme o termíne 5. marec alebo 27. február. Ak by sa to dalo technicky, možno 12. marca,“ povedal.

Podľa zákona voľby do Národnej rady Slovenskej republiky vyhlasuje predseda Národnej rady Slovenskej republiky najneskôr 110 dní predo dňom ich konania. Posledné parlamentné voľby v roku 2012 sa konali 10. marca. Štvorročné volebné obdobie sa teda končí 10. marca 2016. Podľa toho najneskorší dátum konania volieb v roku 2016 môže byť sobota 5. marca. Termín konania parlamentných volieb by mal byť vyhlásený do 16. novembra 2015.

Pripravuje sa zmena zákona

Hoci členovia novovzniknutej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán len v utorok zložili sľub, už sa pripravuje zmena zákona. Ako povedal v utorok po zložení sľubu Pellegrini novinárom, pripravuje sa posilnenie kompetencií komisie. „NR SR ešte posilní kompetencie komisie, aby mohla vysvetľovať znenie zákona, ak by mala niektorá politická strana pochybnosti o znení paragrafov,“ povedal s tým, že takýto návrh majú spoločne podať vládny a opozičný poslanec. Má ísť o Otta Brixiho (Smer-SD) a Luciu Žitňanskú (Most-Híd).

Nominovaní členovia komisie dávajú podľa Pellegriniho dobrú záruku, aby pod kontrolou boli voľby, financovanie strán a ich kampane. „Budú dohliadať tak, aby volič vedel, že keď niekto povie, že dal na kampaň určitú sumu, naozaj to tak aj bolo,“ povedal.

Na septembrovej schôdzi parlament spomedzi členov komisie zvolí jej predsedu. Mandát členov komisie vyprší po budúcoročných parlamentných voľbách. Následne na základe výsledkov volieb bude vytvorená nová komisia. Jej funkčné obdobie bude potom do ďalších parlamentných volieb.

Pellegrini oznámil termín volieb, nová komisia zložila sľub
Foto: SITA/Marko Erd

Smer navrhol až piatich členov

Podľa zákonov o podmienkach výkonu volebného práva a o volebnej kampani a súvisiacej novely zákona o politických stranách a politických hnutiach, ktoré sú účinné od 1. júla, do komisie navrhuje päť členov vládne zoskupenie a päť opozícia. Ďalších štyroch doplní Najvyšší kontrolný úrad, generálna prokuratúra, najvyšší súd a ústavný súd. Smer-SD tak ako jediná vládna strana mal právo navrhnúť piatich členov do novovznikajúcej komisie.

Sú nimi právnik Mojmír Mamojka, advokátka Ivana Remšíková, Miloš Kollár, vedúca služobného úradu na Úrade vlády SR Tatiana Janečková a Peter Repák. Za KDH sa členom komisie stal bývalý poslanec NR SR Jozef Šimko. Most-Híd navrhol Karola Nagya, ktorý stranu zastupoval aj v Ústrednej volebnej komisii. OĽaNO nominovalo právničku Evu Kováčechovú, ktorá spolupracuje s VIA IURIS. SDKÚ-DS navrhla člena straníckeho súdu Bystríka Žáka. Nominantom SaS je právnik Anton Pitoňák, ktorý pôsobí ako asistent viacerých poslancov NR SR.

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR delegovala do Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimíra Hiadlovského. Ústavný súd SR nominoval bývalého podpredsedu Ústavného súdu SR právnika Eduarda Báránya. Predseda NKÚ do komisie delegoval generálneho riaditeľa finančnej a daňovej sekcie na úrade Juraja Kolaroviča. Generálny prokurátor delegoval do komisie námestníka generálneho prokurátora Jozefa Szabóa.

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán bude nezávislým orgánom na kontrolu financovania politických strán a politických hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Nahradí Ústrednú volebnú komisiu, ktorá sa doteraz kreovala pre každé voľby.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef ŠimkoMojmír MamojkaPeter Pellegrini