Termín príchodu utečencov do Gabčíkova nepozná ani Kaliňák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Migranti
migranti Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 25. augusta (WEBNOVINY) – Minister vnútra Robert Kaliňák nevie, kedy prídu do Gabčíkova prví utečenci z Rakúska. Ako povedal v utorok novinárom, slovenská polícia posilní v Gabčíkove svoju prítomnosť. Zároveň uviedol, že počet migrantov, ktorí prídu z Rakúska, sa zvyšovať nebude.

Podľa Migračného úradu SR by malo 250 ľudí prísť v auguste, ďalších 250 v septembri. Obyvatelia Gabčíkova s prijatím 500 utečencov z Rakúska nesúhlasia. Dôkazom bolo miestne referendum v nedeľu 2. augusta, v ktorom migrantov a zriadenie dočasného utečeneckého tábora odmietli.

Azylové konanie by malo byť rýchle

Proti táboru v obci bolo 96,67 percenta občanov, a teda 2 501 z obyvateľov, ktorí plebiscit podporili. V referende občania oprávnení hlasovať odpovedali na otázku: „Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora v budove STU v obci Gabčíkovo?“ Na referendovú otázku odpovedalo „nie“ 3,32 percenta zo zúčastnených voličov.

Minister vnútra Robert Kaliňák podpísal 21. júla s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou-Leitnerovou dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen. Dohoda platí na dva roky. Migračný úrad rezortu vnútra uviedol, že azylové konanie by malo byť rýchle.

Na hraniciach vyrastá utečenecký tábor

Kaliňák sa v rámci témy migrantov vyjadril aj k stavbe tábora pre utečencov, ktorý vyrastá na rakúskej strane blízko hraničného priechodu Berg. Ako povedal Kaliňák v utorok novinárom, o stavbe tábora nevedelo ani rakúske ministerstvo. Zároveň zdôraznil, že Slovensko robí bezpečnostné opatrenia permanentne.

Na rakúsko-slovenskom hraničnom priechode Berg v blízkosti Bratislavy robotníci na betónovom parkovisku od pondelka montujú kontajnerové domčeky pre utečencov. Prechodný domov by tam malo nájsť 60 žiadateľov o azyl.

Kaliňák zdôraznil, že tábor stavia súkromná firma. Zároveň dodal, že v tomto tábore by mali byť umiestnení len žiadatelia o azyl. Ak by prekročili slovenskú hranicu, stratili by podľa Kaliňáka možnosť požiadať v Rakúsku o azyl.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Kaliňák