Vodičov čakajú prísnejšie pravidlá, za pokuty zaplatia viac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polícia, kontrola
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 26. augusta (WEBNOVINY) – Pokuty pre vodičov za prekračovanie maximálnej povolenej rýchlosti sa zvýšia. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú v stredu schválila vláda. Novela z dielne ministerstva vnútra zavádza napríklad zvýšenie pokút za prekročenie rýchlosti v obci o viac ako 50 kilometrov za hodinu a mimo obce o viac ako 60 kilometrov za hodinu.

Deti môžu jazdiť s bicyklom po chodníku

V riadnom konaní bude po novom možné uložiť za tieto prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti pokutu od 500 do 1000 eur, v blokovom konaní od 250 do 800 eur. Pri takýchto prekročeniach zároveň rezort vnútra ponecháva aj možnosť uloženia zákazu šoférovania od šesť mesiacov do troch rokov.

Pre ochranu maloletých účastníkov cestnej premávky zavádza novela povinné nosenie prílb pre deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojenom tyčou s vodiacim bicyklom. Novela tiež umožní deťom do 10 rokov jazdiť na bicykli po chodníku a sprísňuje postih pre vodičov za ohrozenie chodcov na chodníku, ako aj za ohrozenie cyklistov pri obchádzaní a predchádzaní. Deti do 12 rokov sa nebudú môcť ako spolujazdci prepravovať okrem motocyklov ani na motorových trojkolkách a štvorkolkách. 

Sprísni sa aj udelenie vodičského preukazu

Novela sprísňuje tiež podmienky na udelenie vodičského oprávnenia osobám, ktoré vodičský preukaz nevlastnia a boli v posledných piatich rokoch prichytené pod vplyvom alkoholu. Po novom bude nutné preskúmať možnosť ich závislosti od alkoholu. Novela tiež navrhuje, aby držiteľ vodičského preukazu, ktorému psychiater zistil závislosť od alkoholu, ale posudzujúci lekár pri lekárskej prehliadke určí, že je zdravotne spôsobilý, musel absolvovať odborné poradenstvo. 

Pre vodičov kamiónov novela sprísňuje dohľad v oblasti dodržiavania rýchlosti na miestach dynamického váženia hmotnosti vozidiel. Za jej prekročenie na týchto miestach bude po novom možné udeliť kamionistom pokutu 798 eur. Podľa ministerstva prekročenie rýchlosti znemožňuje presné odvážanie kamiónov a tie preťažené poškodzujú a ničia naše cesty. V prípade schválenia parlamentom nadobudne novela účinnosť 31. decembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Vláda SR