Laco Oravec: Vláda hrá s utečencami iba alibistické divadlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Migranti
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. augusta (WEBNOVINY) – Najpodstatnejšie nie je to, kedy prídu utečenci z Rakúska do Gabčíkova, ale podstatné sú podmienky či politická atmosféra, v ktorej sa diskutuje. Pre agentúru SITA to povedal Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku. Podľa neho ide o diskusiu o čiastkovej pomoci utečencom, pomoci Rakúsku či schopnosti vyrovnať sa s prílevom utečencov, ktorý naši susedia zažívajú.

Celá situácia je alibistickým divadlom

„Celá situácia sa dá interpretovať tak, že síce sme ochotní pomôcť susednej krajine, no s veľmi prísnym odkazom, že utečencov tu nechceme, že to bude za cenu striktných bezpečnostných opatrení a že my sami u nás utečencov prijímať neplánujeme,“ vysvetlil. Tvrdí, že celá táto situácia sa dá jednoducho nazvať alibistickým divadlom.

Príspevok Slovenska bude v tejto situácii podľa Oravca len malý. Ako pokračoval, „jednoznačné posolstvo je také, že utečenci na Slovensko nepatria, nepatria do slovenskej spoločnosti a nepotrebujeme ich tu, a keď, tak skôr kresťanov“. Komplikáciu so zriadením tábora v Gabčíkove tak vidí v dôsledku tohto politického odkazu alebo prirodzených technických problémov, ktoré nastávajú. „Oveľa podstatnejšie je však celkové posolstvo v téme vysporiadania sa Európy a Európskej únie s prílevom utečencov, v ktorom Slovensko nechce zohrať podstatnú, a už vôbec nie primeranú rolu,“ povedal na záver Laco Oravec.

Obyvatelia Gabčíkova sú proti prijatiu utečencov

Minister vnútra Robert Kaliňák v utorok 25. augusta povedal, že nevie, kedy prídu do Gabčíkova prví utečenci z Rakúska. Podľa Migračného úradu SR by malo 250 ľudí prísť v auguste, ďalších 250 v septembri. Obyvatelia Gabčíkova s prijatím 500 utečencov z Rakúska nesúhlasia. Dôkazom bolo miestne referendum v nedeľu 2. augusta, v ktorom migrantov a zriadenie dočasného utečeneckého tábora odmietli.

Proti táboru v obci bolo 96,67 percenta občanov, a teda 2 501 z obyvateľov, ktorí plebiscit podporili. V referende občania oprávnení hlasovať odpovedali na otázku: „Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora v budove STU v obci Gabčíkovo?“ Na referendovú otázku odpovedalo „nie“ 3,32 percenta zo zúčastnených voličov.

Šéf rezortu vnútra podpísal 21. júla s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou-Leitnerovou dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen. Dohoda platí na dva roky. Migračný úrad rezortu vnútra uviedol, že azylové konanie by malo byť rýchle.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Kaliňák