Kaliňáka prekvapila výstavba utečeneckého tábora pri Bergu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. augusta (WEBNOVINY) – Ministerstvo vnútra napísalo list, v ktorom rakúsku stranu upozorňujú na niekoľko výhrad, ktoré Slovensko má k výstavbe tábora v blízkosti hraníc medzi Slovenskom a rakúskym Bergom. „Je tam viacero rizík, pre ktoré umiestnenie toho tábora nie je dobré,“ povedal novinárom po skončení rokovania vlády minister vnútra Robert Kaliňák.

Slovensko neuvažuje o nasadení armády

Riziko vidí napríklad v doprave. Tábor pre 60 utečencov, ktorý je vo výstavbe, spája dva regióny, upozornil minister. „Ak sa deti rozhodnú ísť hrať na cestu prvej triedy, tak to nikdy nie je dobré,“ povedal. Neobáva sa však, že by migranti, ktorí v tábore v blízkosti slovenskej hranice budú ubytovaní, prekračovali hranice a išli na Slovensko. „Oni budú z nášho pohľadu nelegálnymi migrantmi. Vrátili by sme ich naspäť,“ povedal Kaliňák s tým, že to by im mohlo skomplikovať azylový proces v Rakúsku.

Slovensko podľa Kaliňáka zatiaľ neuvažuje o nasadení armády. „Nechcem používať rétoriky niektorých iných štátov o nasadení armády, ale určite budú posilnené hliadky,“ povedal. Slovensko vyhodnocuje bezpečnostnú situáciu každý deň, každý deň sa podľa Kaliňáka upravuje aj nasadzovanie jednotiek. „V prípade väčšieho rizika presunieme naše tímy na jednotlivé miesta, kde sú najväčšie riziká,“ objasnil.

Nový tábor má odbremeniť tábor v Traiskirchene pri Viedni

Kaliňák si však myslí, že to, že rakúska strana neinformovala o výstavbe tábora, je prekvapivé. „Mňa osobne to prekvapilo,“ uviedol. Dodal však, že podľa prvých odpovedí rakúskej strany ani ich ministerstvo vnútra o výstavbe tohto tábora nevedelo. „Ťažko hodnotiť, kde nastala v komunikácii chyba, rozhodne by to bolo korektné a slušné. Veľakrát sa vyjadrovali k našim Mochovciam a iným veciam, o ktorých majú pocit, že môžu mať dopad na ich územie,“ uviedol.

„Rakúsko je suverénny štát a majú právo robiť na svojom území slobodné rozhodnutia a my nemáme právo im do toho zasahovať,“ dodal Kaliňák.

Kontajnerový dočasný tábor pre približne 60 sýrskych žiadateľov o azyl v Rakúsku má stáť v blízkosti slovensko-rakúskych hraníc, má odbremeniť tábor v Traiskirchene pri Viedni, ktorý už prílev utečencov nezvláda.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Kaliňák