Potrebujeme moderných učiteľov, KDH chce zlepšiť ich status

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maturity ziaci skola ucitel
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 30. augusta (WEBNOVINY) – Školstvo potrebuje podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana viac peňazí a lepšie postavenie učiteľov v spoločnosti. „Školstvo nech by malo akékoľvek technické vybavenie, bez učiteľov fungovať nemôže. Zvlášť základné školstvo je postavené na osobnosti učiteľa a preto by malo byť našou úlohou vytvoriť také podmienky, aby učiteľ bol osobnosťou,“ povedal v nedeľu pre agentúru SITA Abrhan.

Väčšinou však podľa neho diskusia skĺzne na platy. „Je potrebné, aby boli na takej úrovni, aby boli motivačné pre mladých ľudí, aby chceli ísť študovať pedagogiku. Som ale presvedčený, že okrem platov musíme zvýšiť aj status učiteľa a vytvoriť priestor na osobnostný rast,“ zdôraznil.

KDH ide podľa Abrhana o to, aby sa učiteľstvo stalo niečím váženým. „Aby si mladí nedávali pedagogiku pri podávaní prihlášky na vysoké školy len ako druhú možnosť, ale aby si to vybrali ako prvú alternatívu,“ povedal s tým, že na Slovensku potrebujeme moderného učiteľa.

„KDH chce učiteľom pomôcť, žiaľ vláda tri roky učiteľov ignorovala, o čom svedčí aj neustála výmena ministrov školstva. Pracujeme počas leta na konkrétnych návrhoch, absolvoval som aj stretnutia s niektorými odborovými združeniami školstva a na začiatku nového školského roka tieto opatrenia predstavíme aj s konkrétnym návrhom zmeny legislatívy,“ povedal Abrhan, podľa ktorého učiteľ musí byť dôstojný reprezentant vzdelania, pretože závisí od toho aj perspektíva našich detí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieMŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR