Radoslav Procházka: Neúspech bude, ak si ľudia vyberú starú politiku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sieť prehovorila o programe, chce zmeniť volebný systém
Líder Siete Radoslav Procházka sa snaží vytvoriť volebný program iný, ako sú ľudia zvyknutí. Chce pomôcť aj rozvoju regiónov. Foto: SITA/Robert Tappert

Strana má za sebou prvý rok pôsobenia na politickej scéne.

Prekvapila ma regionálna, veková aj sociálna pestrosť ľudí, ktorí nám držia palce. Ani zďaleka to nie sú len mladší a vzdelanejší voliči z väčších miest, je to veľmi prierezové. Mám niekoľko silných zážitkov zo stretnutí aj so staršími ľuďmi, či už na Hornej Nitre, na Orave, v Novohrade alebo na Zemplíne. Pokiaľ ide o budovanie regionálnych štruktúr, prítomní sme už takmer všade, ale nie všade sme aj rovnako silní, čo považujem za prirodzené. Ešte nás v rôznych regiónoch čaká veľa roboty, ale aj sa na ňu tešíme. Lebo práve regióny, najmä tie, ktoré v rozvojových príležitostiach doteraz zaostávali, majú byť jedným z hlavých adresátov nášho úsilia a plánu jednoduchého a spoľahlivého štátu, ktorý slúži ľuďom. Pokiaľ ide o členov, blížime sa k dvom tisícom, čo za rok fungovania považujem za veľmi slušný základ. Je to o to viac cenné, že máme prísne kritériá vstupu a najvyšší členský príspevok zo všetkých strán. To je ale cena za to, že chceme zostať nezávislí od akýchkoľvek vonkajších vplyvov, mohli sme sa sústrediť na reálnu zmenu pomerov a prípravu dobrého plánu pre Slovensko.

V ktorých regiónoch cítite výraznejšiu podporu?

Okrem veľkých miest, v ktorých sa prirodzene koncentruje podpora pre náš typ plánu, tak žilinský kraj najmä pokiaľ ide o Oravu, prešovský kraj – Šariš, mnohé oblasti v košickom kraji sa črtajú ako také prirodzené bašty. Ale máme záujem pokryť našou programovou ponukou všetky regióny Slovenska, a dať rovnomernú príležitosť všetkým regiónom, považujeme to za dôležité.

Začiatkom marca sa konajú voľby. S akými cieľmi do nich idete, čo budete považovať za úspech, čo za neúspech?

Potrebujeme a budeme si pýtať naozaj zásadnú príležitosť pohnúť Slovensko dopredu. Úspechom pre nás bude, ak takúto príležitosť nová generácia dostane, neúspechom, ak si ľudia vyberú radšej starú politiku. Mojim osobným cieľom je potiahnuť do verejnej služby čo najviac mladých ľudí zo všetkých kútov Slovenska a dať im šancu uplatniť svoje odborné predpoklady v kompetentnej a poctivej službe pracujúcim rodinám, domácim podnikateľom či regiónom.

Ak chcete vystriedať Roberta Fica, s kým? Potenciálni partneri, s ktorými si viete predstaviť vytvorenie alternatívy Smeru? Čo vravíte na Bugára a možných partnerov Most a KDH? Ak nie, kto iný sa môže stať alternatívou Ficovi?

Práve preto, že viacerí predstavitelia pravicových strán sa už dlho vymedzujú jeden voči druhému a pália za sebou mosty, sa my chceme sústrediť na silnú programovú a personálnu ponuku. Nerobili sme to prvý rok a nebudeme to robiť ani ďalej – nekádrujeme opozíciu na dobrú a zlú, nevyčítame druhým ani smietky, ani brvná, chceme jednoducho nielen nový obsah, ale aj nové spôsoby. Na druhej strane, poviem to úplne úprimne, sme presvedčení, že čím silnejšiu príležitosť dostane práve Sieť, tým väčšia bude šanca na prestriedanie starej politickej generácie. Od toho, aké výrazné toto poverenie bude, budú závisieť aj povolebné rozhodnutia kolektívnych orgánov Siete. Viem stopercentne vylúčiť, že by som Róbertovi Ficovi robil nejakého ministra, my chceme skutočnú, nie kozmetickú zmenu, a na rozdiel od mnohých iných nám nestačí len prežiť, či byť pri tom. Musíme vydržať v pozitívnom, konštruktívnom nastavení, a pýtať si to poverenie od ľudí na generačnú výmenu, na praktickú pomoc rodinám, na podporu regiónov a na plán očisty verejného priestoru práve cez osobnú zodpovednosť za vlastný výkon a zákaz schránkových firiem. Je tu pravidlo buď priznaj alebo odovzdaj majetok pre politikov. Prídeme ešte s jednou silnou myšlienkou, ktorá sa týka osobnej zodpovednosti za vlastný výkon vo verejnom priestore a pri výkone verejnej funkcie, ale ešte o tom vnútri debatujeme, takže to budeme komunikovať neskôr, ale je to silný a polemický návrh. Nebudeme jednoducho kádrovať a komentovať ostatných politikov. Je férové to povedať úplne natvrdo, podľa nás bude šanca na reálnu zmenu pomerov bezprostredne závisieť od toho, aké silné poverenie od ľudí dostane Sieť.

Sú strany, s ktorými po voľbách nepôjdete?

Nepôjdeme s nikým, kto nebude ochotný podpísať sa pod náš záväzok k hmotnej zodpovednosti politikov a k úplnému vylúčeniu schránkových firiem z verejného priestoru. Toto sú nevyhnutné podmienky k akejkoľvek spolupráci, cez toto pre Sieť nepôjde vlak.

Sieť prehovorila o programe, chce zmeniť volebný systém
Foto: SITA/Robert Tappert

Smer avizoval, že do konca volebného obdobia pôjde minimum zákonov. Ficova prvá vláda aj iné, robili relatívne do konca. Nejde o ukážku strachu, že sa boja akejkoľvek kritiky za vlastnú prácu a tak radšej nechcú robiť nič?

Vystihli ste problém druhej Ficovej vlády od jej začiatku. To bola jedna premeškaná príležitosť za druhou. Pretože taký silný mandát tu nemala ešte žiadna vláda. Urobili aj niekoľko dobrých vecí, ale na každú dobrú vec pripadlo mnoho ďalších, ktoré posúvali krajinu skôr dozadu ako dopredu. Pri takej politickej sile, akou disponoval predseda vlády, sa dali položiť základy pre to, aby sme nečelili masívnemu odlivu veľmi silnej ľudskej kvality, najmä pokiaľ ide o mladú generáciu. To má samozrejme dopad aj na rodiny, sociologické a demografické dôsledky. Štát ešte stále po takmer 25 rokoch nie je v stave, že by sa na jeho služby dalo spoľahnúť. Že by bol jednoduchý, priateľský na obsluhu a že by fungoval. To je jeden z nosných motívov nášho úsilia. Dať ľuďom, či už sú to pracujúci rodičia, zamestnanci, podnikatelia, seniori, verejné služby, ktoré sú kvalitné a jednoducho dostupné pre každého rovnako. Aby sa na štát dalo spoľahnúť a aby z neho občania, ktorým patrí a ktorí ho živia, mali z neho reálny osoh. Toto sa Ficovej vláde nepodarilo, a bol to taký veľmi náhodný, nesystémový spôsob plátania takých čiastkových dier. Ale ten štát potrebuje prinajmenšom v oblastiach, akou je napríklad zdravotníctvo, generálnu opravu.

Ktoré oblasti budú vaše priority, s čím Slovensko potrebuje pohnúť najviac a ako?

My sme presvedčení, že ten plán by mal byť ambiciózny a realistický zároveň. To znamená, že to, čo my chceme ľuďom povedať, že pre nich ideme urobiť, tak musíme byť o tom presvedčení, že sa to urobiť dá. A kedy. A aj to takto chceme povedať. Sústredíme sa na päť priorít, ku ktorým ponúkneme veľmi konkrétne a merateľné záväzky. V prvom rade budeme presadzovať praktickú pomoc rodinám a pracujúcim rodičom. Podpora regiónov, veľmi zásadné zjednodušenie podmienok pre domácich podnikateľov, najmä tých malých a stredných. Po štvrté, cez zásadu osobnej hmotnej zodpovednosti politikov, vylúčenie schránkových firiem a hrozbu prepadnutia nepriznaného majetku verejných funkcionárov budeme usilovať o očistu verejného priestoru od bielych koní a ich chovateľov. Sústredíme sa aj na zvýšenie kvality a dostupnosti verejných služieb, najmä v oblasti zdravotníctva a školstva. V skratke, ide nám o jednoduchý štát, na ktorý sa bude dať spoľahnúť, ktorý funguje ako dobrý servis pre ľudí. Ak sa mám chytiť napríklad zdravotníctva, tým najvýraznejším problémom tam je neefektívne využívanie zdrojov, ktoré do toho zdravotníctva idú. Neefektívne aj vecne, ale aj postihnuté účasťou schránkových firiem, nízkou osobnou zodpovednosťou za nakladanie s peniazmi. Po debatách s ľuďmi, ktorí tomu rozumejú, sme zistili, že je stále priestor na znižovanie marže obchodníkov s liekmi, čo zároveň musí byť spojené s opatreniami proti reexportu liekov, kde sa zarábajú mimo dohľad verejnosti obrovské peniaze. A ju tu nosná téma, ktorá má pôvod v Alfe. To je zjednodušenie systému zdravotnej starostlivosti tak, aby lepšie slúžil pacientom, aj cez zrušenie zdravotných odvodov. Budem to opakovať, pretože sme presvedčení, že tie peniaze, ktoré do zdravotníctva idú, tak časťou toho neefektívneho nakladania je obsluha systému zdravotného poistenia, ktorý nemá iné vecné opodstatnenie než to, že na tom niekto zarába. Budeme to hovoriť absolútne otvorene, bez ohľadu na to, ako silný ten protitlak bude. Žiadne povinné odvody a slobodná súťaž poisťovní vo vzťahu k dobrovoľnému nadštandardu, čiže žiadna renta z povinných odvodov pre nikoho, ani pre súkromné poisťovne.

Kedy budete schvaľovať program Siete a kto budú lídri oblastí?

Program budeme schvaľovať na sneme v septembri . Hovorím to otvorene, bez zábran, program bude iný, ako sú ľudia zvyknutí, práve v tom, že záväzky budú konkrétne a merateľné. Pokiaľ ide o nositeľov programu, viacerí sú už dnes známi, vedú pracovné skupiny, makajú nielen tu ale aj v regiónoch a táto personálna otázka súvisí aj s témou kandidátnej listiny.

Akým spôsobom budete tvoriť kandidátku do volieb?

Na presnú zostavu je teraz priskoro, ale kandidátka bude mať tri výrazné piliere: silné regionálne autority, vrátane viacerých nezávislých primátorov a starostov, mladých ľudí, a to aj do 30 rokov, a veľmi výrazné odborníčky napríklad z oblasti vzdelávania, zdravotníctva a podpory rodinám. Namiesto hľadania celebrít sa budeme snažiť dávať priestor ľuďom s konkrétnou profesnou skúsenosťou, kompetenciou a zodpovednosťou. Dobrými príkladmi takéhoto výberu sú napríklad bývalá šéfka Platformy žien Slovenska Simona Petrík, manažérka sociálnej ochrany Alena Bašistová, nositeľka veľmi silného programu v oblasti vzdelávania Zuzana Zimenová a jej kolegyňa z ťažkého spišského prostredia Júlia Čurillová. Toto sú dámy, od ktorých si sľubujem dobrú, novú energiu vo verejnom živote.

Sieť prehovorila o programe, chce zmeniť volebný systém
Foto: SITA/Robert Tappert

Kto definitívne rozhodne o kandidátke strany?

Budeme postupovať podľa stanov, ktoré túto kompetenciu dávajú predsedníctvu. Bude to odrazom synergie medzi centrálou a regiónmi. Môžem zopakovať ambíciu dať priestor mladým odborníčkam a odborníkom z regiónov Slovenska a podržať tie tri piliere ako nosné. Regionálne autority, silné ženy a mladí ľudia s tým, že chceme dodržať ten záväzok, že pätina kandidátky, 30 ľudí, bude do 30 rokov.

Aký máte postoj k Ficovým sociálnym balíčkom, ktoré výrazným spôsobom zaťažujú štátny rozpočet? Prvé dva balíky štátnu kasu vyjdú spolu na 450 miliónov eur, pričom nejde o jednorazové výdavky, ale väčšinu týchto peňazí bude musieť každoročne nájsť v rozpočte každý ďalší kabinet. Ponecháte balíky v platnosti alebo by ste niektoré veci z nich zrušili?

Poviem to znovu úplne otvore. Politikov, ktorí hovoria, že všetko je zlé, všetko treba zrušiť a vymeniť, tých je tu dosť, s tými my nesúťažíme. My si nemyslíme, že treba po každých voľbách začínať od roku nula, spisovať čierne knihy a všetko to od znovu prekopať. Nebudeme v žiadnom rozsahu znižovať sociálny štandard na Slovensku. Ak sa niečo chystáme zrušiť, ak dostaneme príležitosť, je to daň zo straty, ktorá nemá opodstatnenie, nepriniesla žiadne benefity v porovnaní s nákladmi, ktoré na ňu boli vynaložené. Daň zo straty, ktorá úplne zbytočne dusí niektorých malých domácich podnikateľov, tú zrušíme. Ale nemáme takú optiku, že teraz všetko bolo zlé a všetko treba zrušiť. Skôr si myslíme, že v systéme sú nastavené mechanizmy, ktoré treba opraviť. Napríklad v zdravotníctve je to veľmi viditeľné. Nakupujú sa prístroje v sumách, kde neviete ani tie nuly dopočítať. Na druhej strane, v krajskom meste, v štvrtom najväčšom na Slovensku, sa pacienti zapisujú do poradovníkov na sprchy a niektorí, ktorí majú menej šťastia, sa dostanú do sprchy o pol tretej v noci. Lekári a sestry boli na odchode z tej nemocnice, lebo sa v takých katastrofálnych podmienkach nedá žiť. Tie priority sú posunuté a súvisí to podľa mňa aj s tým, že v tomto priestore operuje priveľa schránkových firiem. Klasik v Českej republike hovoril – zdroje sú, len ich treba efektívne použiť tam, kde prinesú čo najväčší úžitok ľuďom, ktorí sa na tie zdroje zbierajú. Predstava, že štát má nejaký mešec, ktorý by padol zhora, je tu nejaký oslík, ktorému stačí povedať potras sa a potom tie peniažky porozdávať, tak tak to nefunguje. Každé euro, ktoré štát má, musí pre neho niekto zarobiť. A najviac tomu štátu pomáha stredná vrstva, od ktorej ale dnes štát chce, aby živila aj tých najbohatších, oligarchiu a aby financovala aj programy sociálnej pomoci pre tých, ktorí nemali toľko šťastia. Len to sa nedá donekonečna zdierať tú strednú vrstvu z kože. A namiesto vďaky, úcty a pozornosti ešte jej tou čižmou stúpite na krk a ešte vymyslíte nejakú daň, nejaké bremeno, pracovná zdravotná služba, a neviem čo všetko možné, len ako vyžmýkať. Ale nedá sa žmýkať do nekonečna. Týmto ľuďom chceme dať reálnu nádej na to, že si štát začne vážiť ich príspevok k tomu, že je tam, kde je. Nechcem sa do nikoho navážať, ale 20 rokov si politici prisvojujú zásluhy, pozrite, jak nám idú tie grafy hore, HDP, produktivita, sme v eurozóne, v Schengene. Lenže koho je to zásluha? No tých ľudí, čo tu zostali žiť. Každý deň chodia do roboty, alebo do svojho podniku a vďaka týmto ľuďom dnes môže Slovensko o sebe povedať, že je úspešná krajina, úspešný národ.

Zhováral sa Martin Guzi

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alena BašistováRadoslav ProcházkaSimona PetríkZuzana Zimenová