V Prahe sa zíde Visegrádska štvorka, témou budú utečenci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico, Robert Kaliňák
Zľava: Predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas 80. zasadnutia Bezpečnostnej rady SR na tému: Vyhodnotenie bezpečnostnej situácie v SR a vo svete so zameraním na migračnú krízu. Bratislava, 31. august 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 31. augusta (WEBNOVINY) – Summit premiérov krajín Visegrádskej štvorky (V4) na tému migrácie bude v Prahe v piatok alebo v nedeľu. Ako po zasadnutí mimoriadnej Bezpečnostnej rady informoval predseda vlády Robert Fico, už komunikoval s českým kolegom Bohuslavom Sobotkom.

Odmietanie kvót sa nemá zmeniť

Spoločný postoj, že budeme odmietať kvóty, ostáva podľa Fica nemenný. Dodal, že by privítal, ak by to bol spoločný postoj krajín V4, teda aj Poľska a Maďarska.

V stredu by mal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák spolu so šéfmi rezortom obrany a vnútra Martinom Glváčom a Robertom Kaliňákom vláde predložiť návrh pozície vlády SR na ďalšie rokovania.

„Pravdepodobne povieme aj o sume, aj o tom, čo môžeme poskytnúť,“ povedal Fico o návrhu, ktorý by vláda mala schváliť v stredu. V návrhu by vláda mala schváliť aj pomoc humanitárneho charakteru.

Fico spomenul lepšiu ochranu južnej hranice

Na Bezpečnostnej rade takisto ministri spolu s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim odmietli kritiku niektorých západných politikov na adresu východoeurópskych krajín, ktoré odmietajú rozdelenie migrantov.

„Správame sa presne podľa záverov európskych rád a v rámci dobrovoľného príspevku sme pripravili také kroky, ktoré vzhľadom na naše možnosti výrazne môžu pomôcť v boji proti migrácii,“ povedal Fico. „Vláda nepodľahne a neakceptuje túto kritiku,“ vyhlásil premiér.

Fico hovoril aj o lepšej ochrane južnej hranice a intenzívnejšom boji proti pašerákom. Ochrana južnej hranice je aj podľa ministra vnútra Kaliňáka „prakticky nulová“. Šéf rezortu vnútra takisto odmieta rozdelenie migrantov a pripomenul, že Slovensko si chce v táboroch nechať rezervy pre prípad, že by sa zhoršila situácia na Ukrajine.

Šéf parlamentu Peter Pellegrini pripomenul, že stále ostáva v platnosti uznesenie Národnej rady SR, ktoré schválili poslanci naprieč celým politickým spektrom. V ňom poslanci odmietli povinné kvóty. Ak by však bolo treba, parlament je podľa neho pripravený na túto tému rokovať.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav LajčákPeter PellegriniRobert Fico
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka