Zomrel dlhoročný diplomat Juraj Migaš

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Juraj Migaš
Juraj Migaš (vľavo) ako slovenský veľvyslanec v Maďarsku po boku vtedajšieho podpredsedu vlády SR Dušana Čaploviča. Foto: SITA/Michal Bartek

BRATISLAVA 31. augusta (WEBNOVINY) – Kariérny diplomat Juraj Migaš zomrel v sobotu 29. augusta. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí na svojej internetovej stránke.

Diplomatické služby vykonával takmer 35 rokov

Juraj Migaš v diplomacii pracoval takmer 35 rokov. Pietna rozlúčka pre pozvaných sa uskutoční vo štvrtok 3. septembra o 11:00 hodine v Kongresovej sále ministerstva a kondolenčná kniha pre širšiu verejnosť bude otvorená o 12:00 v Salóniku Diplomat.

Juraj Migaš pôsobil na Veľvyslanectve ČSSR v Berlíne, neskôr ako vedúci oddelenia Strednej Európy Federálneho ministerstva zahraničných vecí. Pôsobil aj na veľvyslanectve v Poľsku a vo Švédsku. Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky bol radcom zastupiteľského úradu v Štokholme, v roku 1994 ako chargé d’affaires riadil Zastupiteľský úrad SR v Poľsku.

Migaš zastupoval Slovensko aj v OBSE

Pred odchodom na post vedúceho Stálej misie SR pri OBSE v roku 1998 pôsobil ako politický riaditeľ rezortu diplomacie. V rokoch 1999 až 2003 bol vedúcim Stálej misie SR pri Európskych spoločenstvách, pričom v rokoch 2000 až 2003 bol členom Rady vlády SR pre európsku integráciu.

Od roku 2002 do roku 2003 bol i zástupcom vlády SR v Konvente o európskej budúcnosti v Bruseli. Pred vymenovaním za veľvyslanca SR v Maďarsku bol opäť politickým riaditeľom. Od januára 2014 bol veľvyslancom v Slovinsku.

K úmrtiu Juraja Migaša sa vyjadril aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák na sociálnej sieti Facebook. „Sú veci, na ktoré človek nie je pripravený nikdy a intenzívne zabolia. Takou je aj správa o nečakanom a predčasnom odchode dobrého priateľa, spoľahlivého kolegu a vynikajúceho diplomata Juraja Migaša,“ uviedol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Lajčák