Poslanci si z DOD urobili kampaň, Pellegrini s tým rátal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Parlament otvoril svoje brány verejnosti

BRATISLAVA 1. septembra (WEBNOVINY) – Politické strany deň otvorených dverí v NR SR využívajú na predvolebnú kampaň. Rozdávajú propagačné materiály, fotia sa s ľuďmi. „Každá strana to využíva, keďže sa blížia voľby. Rátal som s tým. Som rád, že poslanci prišli,“ povedal novinárom predseda NR SR Peter Pellegrini.

Obrazom: Parlament otvoril svoje brány verejnosti

S originálnym nápadom prišiel klub OĽaNO, ktorí záujemcov hostí chlebom s masťou a bryndzovou nátierkou, spolu s cibuľou. Pripravený je aj chlieb s džemom. „Chlieb to je základ. Chlieb s masťou, či bryndzou patrí k našim tradičným pokrmom roky,“ vysvetlil predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka pre agentúru SITA.

KDH rozdávalo jablká

Poslanci KDH zas ľuďom rozdávali jablká. Deti si mohli pri kresťanských demokratoch nechať namaľovať tvár. Pred miestnosťou vládneho klubu Smeru-SD vyhráva hudba. „Teší ma záujem ľudí. Ľudia chcú vidieť parlament a hrad, to ma teší,“ povedal Pellegrini s tým, že zatiaľ mu nik nenadával a ani na neho nekričal. „Keď má niekto iný názor, môže ho kedykoľvek vyjadriť, s tým treba počítať. Sme tu na to, aby sme si vypočuli aj pozitívne veci a aj kritiku. Nie všetko robíme najlepšie,“ dodal predseda parlamentu.

Ústava SR je podľa podpredsedu parlamentu Jána Figeľa základným zákonom, na ktorom treba stavať a zlepšovať podmienky rozvoja krajiny a života jej občanov. „Nestačí jej prijatie, či oslavovanie, ale rozhodujúcou je úcta k ústavnosti a skutočná vláda zákona. KDH v r. 1992 vyjadrilo výhrady k pôvodnému zneniu návrhu Ústavy z dôvodu mnohým nedostatkov a nejednoznačností dôležitých ustanovení. Ale od chvíle jej prijatia a platnosti boli kresťanskí demokrati principiálnymi obhajcami ústavnosti a ústavného vlastenectva,“ povedal pre agentúru SITA Figeľ.

Niektorí ľudia sú nervózni

Viacerí návštevníci prišli do NR SR protestovať. Mimovládne organizácie poukazovali na porušovanie ústavných práv seniorov. Podľa nich sú porušované právo občana na pomoc v núdzi, rovnosť občanov a teda nediskriminovanie občana v sociálnych službách, právo na bezplatné zdravotníctvo a dodržiavanie rovnakých podmienok v poskytovaní sociálnych služieb v rámci hospodárskej súťaže. Predsedu parlamentu požiadali, aby sa zasadil o dodržiavanie Ústavy SR aj v tejto oblasti.

Napriek výzvam na sociálnej sieti žiadny incident priebeh akcie zatiaľ nenarušil. Niektorí ľudia sú síce nervózni, ale to vyplýva z tlačenice v niektorých priestoroch budovy NR SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter PellegriniRichard Vašečka