Nie kvóty sú problém, ale zastavenie migrácie, tvrdí Lajčák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Problémom migrácie nie sú podľa Lajčáka kvóty, no jej zastavenie
Foto: SITA/MZVaEZ SR

BRATISLAVA/ BLED 1. septembra (WEBNOVINY) – V riešení problému narastajúcej migrácie do EÚ nie je podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka hlavná otázka „to, ako si v únii podelíme utečencov, ktorí sú už tu, ale ako zabrániť tomu, aby neprichádzali ďalší“.

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák to uviedol na stretnutí so svojím slovinským rezortným kolegom Karlom Erjavcom v Blede, v Slovinsku. Minister Lajčák pripomenul, že od júnového summitu lídrov Európskej únie nedošlo k žiadnym zásadným krokom na zastavenie pašerákov, ktorí profitujú na utrpení iných.

Lajčák vyzval na otvorenú diskusiu

„Utečenci naďalej zomierajú pri zúfalých pokusoch dostať sa do EÚ Prečo nevidíme intenzívnejšiu spoluprácu bezpečnostných a spravodajských zložiek pri rozkladaní pašeráckych sietí? Ako je možné, že vonkajšia hranica EÚ je naďalej priepustná? V rámci EÚ potrebujeme otvorenú a úprimnú diskusiu o všetkých týchto aspektoch. Len tak sa môžeme posunúť bližšie k nájdeniu komplexného a udržateľného riešenia,“ uviedol minister Miroslav Lajčák. Agentúru SITA o stretnutí informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

„Migrácia je pre nás momentálne problém číslo jedna a všetko úsilie v rámci EÚ by malo smerovať k jeho vyriešeniu,“ konštatoval ďalej Miroslav Lajčák na stretnutí so svojim slovinským rezortným kolegom Karlom Erjavcom v Blede. Obaja sa zhodli, že kvóty hoci riešia jeden čiastkový problém nie sú komplexnou odpoveďou na výzvu, ktorú predstavuje neustály prílev utečencov do Európy. S ministrom K. Erjavcom tiež konštatovali, že utečenci a migranti nemajú záujem ostávať v krajinách ako je Slovensko alebo Slovinsko a smerujú predovšetkým do západných krajín EÚ, kde ich priťahujú veľkorysé azylové systémy.

Diskutoval aj so srbským premiérom

O probléme migrácie diskutoval Miroslav Lajčák v Blede aj so srbským premiérom Alexandrom Vučičom. Srbsko čelí veľkému náporu migrantov, ktorí prichádzajú cez Macedónsko a Grécko a snažia sa pokračovať ďalej do EÚ cez Maďarsko. Minister zahraničných vecí SR vyjadril pochopenie pre záťaž, ktorú v tejto súvislosti nesie Srbsko a ocenil, že ju zvláda bez toho, aby prijímalo krajné a diskriminačné opatrenia.

Srbsko si podľa Miroslava Lajčáka zaslúži väčšiu podporu zo strany EÚ – nielen priamou pomocou pri zvládaní náporu utečencov, ale aj vo vlastnom integračnom procese otvorením konkrétnych kapitol prístupových rokovaní s EÚ čo najskôr.

Spomínané stretnutia sa uskutočnili na okraj Bledského strategického fóra, kde minister Miroslav Lajčák vystupuje v diskusii o problematike globálneho udržateľného rozvoja, dodáva sa v tlačovej správe z rezortu zahraničných vecí.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák