Špeciálny súd opäť zasadne v prípade tunelovania nebankoviek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudca kladivko
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 2. septembra (WEBNOVINY) – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku je na október vytýčené pojednávanie v kauze údajného tunelovania zvyšku nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia. V tejto kauze prokurátor žaluje Jozefa M., Dávida B. a Patrika P. za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvod.

V Srbsku zadržali Matíka

Údajne manipulovali s pohľadávkami a majetkovými podielmi v niektorých spoločnostiach z portfólia majetku nebankoviek a iných spoločností. Za oklamanie klientov už dávnejšie odsúdili pôvodných šéfov BMG a Horizontu Vladimíra Fruniho, Mariána Šebeščáka a Františka Matíka.

V Srbsku v januári zadržali Františka Matíka, na úteku bol 13 rokov. Na marcovom pojednávaní predseda senátu rozhodol, že pojednávania v kauze údajného tunelovania zvyšku nebankoviek odročia, počkajú na vydanie Matíka na Slovensko a vypočujú ho ako svedka.

Čaká sa na rozhodnutie odvolacieho súdu

Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová pre agentúru SITA uviedla, že podľa informácií, ktoré majú zo srbského ministerstva spravodlivosti, prvostupňový súd rozhodol o vydaní Matíka na Slovensko, on sa ale odvolal a odvolací súd vrátil vec na ďalšie konanie na súd nižšieho stupňa. Ten opäť rozhodol o vydaní Matíka, ktorý sa opäť odvolal a teraz sa čaká na rozhodnutie odvolacieho súdu.

Špeciálny súd trojicu Jozef M., Dávid B. a Patrik P. neprávoplatne odsúdil už 27. apríla 2007 za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Jozef M. vtedy dostal 12 rokov, Dávid B. 11 rokov a Patrik P. 10 rokov. Obžalovaní sa proti rozsudku odvolali. Najvyšší súd SR v októbri 2007 rozsudok zrušil a kauzu vrátil na opätovné prerokovanie. Obnovený proces sa súdu podarilo otvoriť 9. februára 2009 až na siedmy pokus.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František MatíkJozef M.Jozef Majský
Firmy a inštitúcie BMG Invest a Horizont Slovakia