Chytré mestá zvýšia inteligenciu celej krajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: TREND

BRATISLAVA 2. septembra (WBN/PR) – Slovensko dospelo do štádia, keď ďalší rozvoj samosprávy už nebude možný starými nástrojmi. Zmeny by mali zasiahnuť prakticky všetky sféry – od právomocí, financovania až po samotnú lokálnu demokraciu. Nezávislí kandidáti vlani dobyli viaceré tradičné bašty politických strán, čo signalizuje, že obyvatelia miest očakávajú modernizačný prerod. Vo vyspelom svete dostal názov smart city.

Smart city je demokracia

O smart city sa veľa hovorí v súvislosti s technológiami. Zabúda sa však, že v modernom a inteligentnom meste sú len prostriedkom na prehĺbenie miestnej demokracie, lepšie informovanie a zapojenie obyvateľov, diskusie a dialóg záujmových skupín. Ako mestá podporujú aktivity komunít, bez ktorých nie je možný ďalší rozvoj?

Aj smart má svoju cenu

Zlepšenie kvality života obyvateľov možno financovať z viacerých zdrojov – od európskych fondov až po vlastné prostriedky. Múdry manažment ich dokáže využiť a nevtiahnuť mesto do zničujúceho prepadu. Zabúdať sa pritom nemalo ani na fakt, že moderné mestá zodpovedajú aj za rozvoj svojich regiónov, čo vyžaduje porozumenie a spoluprácu všetkých aktérov. Mestské regióny podporuje aj Európska únia.

Technológie pre primátorov

Digitalizácia napreduje a prakticky neustále prináša nové technológie, ktoré skvalitňujú život v mestách. Neuľahčujú len zahltenej doprave, parkovaniu, ale prinášajú aj významné úspory ekonomické i ekologické – v hospodárení v energiami, vodou či odpadmi. Vyspelé samosprávy kráčajú týmto smerom a rakúske skúsenosti ukážu, ako na to.

Konferencia je tradične platformou na výmenu skúseností lídrov samosprávy. Tentoraz budú v prevahe nováčikovia – pozvanie prijali Andrea Turčanová z Prešova, Miroslav Kollár z Hlohovca, Ľuboš Tomko zo Starej Ľubovne, starostka Kláštora pod Znievom Erika Cintulová i starosta Píly Radovan Mičunek. Pozvaní sú tiež primátori Peter Bročka z Trnavy a Milan Gura z Čadce. Chýbať nebudú ani skúsení komunálni politici, ktorým voliči opakovane odovzdali hlasy: Jozef Trstenský z Nového Mesta nad Váhom, Ján Blcháč z Liptovského Mikuláša. Pozvaní sú tiež Jozef Dvonč z Nitry a Ján Nosko z Banskej Bystrice.

Konferencia prinesie aj rad odborných pohľadov. Doc. Silvia Ručinská a Viktor Nižňanský predstavia štúdiu na tému Smart city + mestský región = smart región, o možnostiach eurofondov a rozvoja mestských regiónov budú hovoriť Emil Píchaz MPaRV SR a Elena Szolgayová z MDVaRR SR. Účastníci sa zoznámia aj s prístupmi k smart city v Rakúsku.

TREND konferencia Komunálny manažment sa uskutoční 24. septembra v Hoteli NH Gate One Bratislava. Stretnutie ponúkne mnoho informácií a poznatkov a nepochybne Vám prinesie inšpirácie, ktoré môžu byť dobrým základom pre správne a úspešné rozhodnutia v ďalších mesiacoch. Podrobný program spolu s prihláškou na konferenciu nájdete na stránke www.trendkonferencie.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján BlcháčJán NoskoMiroslav KollárViktor Nižňanský
Firmy a inštitúcie Trend