Deťom na východe vyhorela škola, možno ich zachráni farár

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pri požiari v Paríži zomrelo osem ľudí, medzi nimi dve deti
Foto: SITA/AP

POPRAD/STRÁNE POD TATRAMI 3. septembra (WEBNOVINY) – Žiaci z modulovej školy v obci Stráne pod Tatrami v okrese Kežmarok, ktorú v stredu 2. septembra zachvátil požiar, budú zatiaľ navštevovať školské priestory v neďalekom Kežmarku.

Tak to bolo aj minulý rok pred vybudovaním kontajnerovej školy. Vo štvrtok dopoludnia o tom informoval starosta obce Ján Badžo. „Dnes máme ešte stretnutie aj s farárom, chceme sa ho opýtať, či by nám neprepožičal jednu miestnosť na fare, kde by sa učili dve triedy,“ dodal. Myslí si, že samotnú kontajnerovú školu by bolo možné opraviť a vypratať do jedného mesiaca. „Dúfam, že nebude potrebné ju zbúrať, záverečné slovo bude mať ale statik,“ uviedol starosta, ktorý doplnil, že prípadom sa už zaoberá aj polícia.

Požiar hasili tri hodiny

Požiar školy bol nahlásený v stredu 2. septembra o 15:15. Na mieste zasahovalo päť hasičských vozidiel a hasičské jednotky z Kežmarku. Požiar hasili tri hodiny. V horiacej budove sa v tom čase deti nenachádzali. Ako v stredu podvečer informovala operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, ohnisko požiaru sa nachádzalo v stene od zeme až po strop v rozlohe 20 metrov štvorcových, kde horel obklad a izolačná sklená vata.

Predbežná škoda bola vyčíslená na 45-tisíc eur. Podľa starostu obce k požiaru došlo pravdepodobne tak, že sa izolácia a káble chytili od iskry, ktorá vznikla počas zváračských prác. „Celá predná vstupná chodba je zničená, je tam spadnutá elektroinštalácia, podlahy i guma sú obhorené, rovnako aj stropy, ktoré sú tiež vytrhané, poškodená je aj bočná stena jednej triedy,“ opísala súčasný stav budovy riaditeľka školy Oľga Kučerová.

Vyučovanie v popoludňajších hodinách

Škola v obci sídli v štyroch budovách, vrátane spomínanej kontajnerovej budovy v osade. Tie však už ani napriek vybudovaniu tejto kontajnerovej školy v minulom školskom roku kapacitne nestačili, deti a učitelia všetkých 22 tried vtedy nabehli na dvojzmennú prevádzku.

Vyučovalo sa nielen v dopoludňajších, ale aj popoludňajších hodinách. Nakoniec tak obec pristúpila k prístavbe i nadstavbe kontajnerovej budovy. Pôvodná budova bola podľa riaditeľky školy rozšírená o štyri triedy. Takéto rozšírenie na prízemí by zatiaľ naďalej umožňovalo síce len dvojzmenný systém, no iba dovtedy, kým by nebola ukončená dostavba prvého poschodia, plánovaná na koniec septembra.

Po ukončení prác na kontajnerovej budove by tak žiaci druhej zmeny nemuseli navštevovať školu popoludní. Presunuli by sa na prvé poschodie a vyučovanie by absolvovali v rovnakom čase, ako ich spolužiaci z prvej zmeny. Jednozmenne by od októbra fungovalo dvadsať tried. V tomto školskom roku by malo základnú školu navštevovať 401 detí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať