Švecová určila termín, kedy sa bude rozhodovať o Harabinovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Sobranciach volia šéfa súdnej rady, Harabin dostal petíciu
V blízkosti slovenskej východnej hranice s Ukrajinou, v kultúrnom dome v Sobranciach, sa v pondelok zišiel najvyšší orgán súdnictva – Súdna rada SR. Jej členovia volia nového šéfa Najvyššieho súdu SR. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 3. septembra (WEBNOVINY) – O tom, či Štefan Harabin zostane na čele trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR, sa bude rozhodovať 14. septembra. Agentúre SITA to potvrdili z Kancelárie predsedníčky súdu Daniely Švecovej, ktorá na tento termín zvolala rokovanie kolégia. Predmetom rokovania bude odvolanie predsedu trestnoprávneho kolégia. Koho by chcela Švecová navrhnúť za šéfa kolégia, je podľa vyjadrenia z jej kancelárie teraz predčasné hovoriť.

Na 29. septembra zvolala šéfka Najvyššieho súdu SR ďalšie rokovanie trestnoprávneho kolégia, jeho predmetom bude zjednocovanie rozdielnych výkladov. Kolégium sa bude zaoberať legitimitou inšpekcie ministerstva vnútra ako aj zákonnosťou rozhodovania sudcu Milana Vargu. Dva senáty totiž vydali v prípade policajnej inšpekcie a veľkokrtíšskeho sudcu odlišné rozhodnutia.

Senát po zmene rozvrhu práce neexistuje

Senát, ktorý viedol Štefan Harabin a ktorý po zmene rozvrhu práce od septembra už neexistuje, spochybnil existenciu inšpekcie ministerstva vnútra. Sekcia kontroly a inšpekčnej služby na ministerstve vnútra je podľa Harabina v rozpore so zákonom a bez legislatívnej opory. Harabinov senát preto zrušil rozsudky Špecializovaného trestného súdu, ktoré im boli pridelené a ktoré boli vynesené na základe vyšetrovania policajnej inšpekcie. Senát vedený sudcom Jurajom Klimentom naopak odmietol dovolanie policajta s tým, že fungovanie inšpekcie ministerstva vnútra je v súlade so zákonom a jej policajti sú orgánmi činnými v trestnom

Tieto dva senáty majú tiež rozdielny názor na to, či na Slovensku mohol veľkokrtíšsky sudca Milan Varga súdiť a či sú teda jeho rozsudky zákonne. Varga bol v roku 2011 v Čechách odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu. Na Slovensku to bol v tom čase len priestupok a sudca naďalej súdil. Harabinov senát zrušil rozsudok vydaný týmto sudcom ako nezákonný. Naopak, senát vedený sudcom Jurajom Klimentom rozhodol, že rozsudky sudcu Milana Vargu sú zákonné.

V súvislosti so situáciu na trestnoprávnom kolégiu zatiaľ šéfka najvyššieho súdu rozhodla o zmene rozvrhu práce. Od septembra rozsadila senát Štefana Harabina. Samotný Harabin je zaradený do senátu s Jurajom Klimentom a Petrom Szabom. Jeho členom bol aj Milan Karabín, ktorý cez víkend zomrel. Švecová verí, že zmenou rozvrhu práce dôjde „k zásadnému zlepšeniu funkčnosti i zvýšeniu efektívnosti jednotlivých kolégií pri vybavovaní agendy.“

Harabin od začiatku kritizoval zmeny

Tiež to podľa nej „skvalitní proces tvorby a implementácie právnych názorov jednotlivých sudcov“ a v konečnom dôsledku sa zlepší celková situácia v medziľudských vzťahoch. Harabin od začiatku zmeny kritizoval a tvrdil, že Švecová mení senáty na pokyn politikov a podľa neho ide o trest za právny názor. Po zmene rozvrhu práce sudca Juraj Kliment, ktorý patrí k Harabinovým kritikom, v mene svojho senátu poskytol stanovisko, v ktorom zdôraznil, že nebudú akceptovať zmenu rozvrhu práce, lebo s nimi nebola prerokovaná zákonným spôsobom.

„Sudca Harabin bude síce vedený v senáte 5T, ale na rozhodovacej činnosti senátu z vyššie uvedeného dôvodu sa nebude podieľať,“ stálo v stanovisku Klimentovho senátu. Ďalším dôvodom pre takýto postup je „pretrvávajúca odborná a morálna disharmónia medzi pôvodnými členmi senátu 5T a sudcom Harabinom, ktorá bráni akejkoľvek pracovnej a medziľudskej komunikácii“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniela ŠvecováJuraj KlimentŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR