Krajiny V4 odmietli kvóty, prijali spoločné vyhlásenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Krajiny V4 odmietli kvóty, prijali spoločné vyhlásenie
Na fotografii zľava: maďarský premiér Viktor Orbán, český premiér Bohuslav Sobotka, poľská premiérka Ewa Kopaczová a slovenský premiér Robert Fico na spoločnom summite venovanom utečeneckej kríze. Praha, 4. septembra 2015. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 4. septembra (WEBNOVINY) – Premiéri krajín Visegrádskej štvorky na piatkovom mimoriadnom summite odmietli mechanizmus povinných kvót, žiadajú však lepšiu ochranu vonkajších hraníc schengenu, lepší boj proti pašerákom, lepšiu návratovú politiku a takisto podporujú medzinárodnú koalíciu v boji proti tzv. Islamskému štátu. Na tlačovej konferencii po skončení summitu to uviedli premiéri krajín.

Lídri V4 na stretnutí prijali spoločné vyhlásenie, ktoré sa odvoláva na závery aprílovej a júnovej Rady, keď lídri odmietli zavedenie povinného mechanizmu a zhodli sa na dobrovoľnom prerozdelení migrantov. Závery týchto Rád sa však podľa vyhlásenia nedostatočne dodržiavajú. Podľa slovenského šéfa vlády Roberta Fica je dnešný dokument „vážnejší, ako si možno myslieť“.

Premiéri očakávajú zlepšenie politiky návratu

Spoločné vyhlásenie „jednoznačne potvrdzuje záujem štyroch krajín zachovať za každú cenu hodnotu schengenu,“ uviedol. Ako dodal, ak by došlo k zrušeniu či obmedzeniu schengenu, bola by to obrovská prehra európskej politiky. „Musíme urobiť všetko preto, aby schengen ostal zachovaný, inak začneme popierať základné piliere, na ktorých EÚ stojí,“ vyhlásil s tým, že Slovensko aj ostatné krajiny investovali do procesu integrácie príliš veľa a urobili mnoho ťažkých rozhodnutí na to, aby teraz prehrali.

„Akékoľvek pokusy zaviesť automatické povinné mechanizmy považujeme za neprijateľné,“ vyhlásil Fico. Takisto uviedol, že s týmto postojom pôjdu aj na stretnutie ministrov vnútra šéfovia týchto rezortov krajín V4. Na piatkovom mimoriadnom summite sa zúčastnil aj minister vnútra Robert Kaliňák a štátni tajomníci rezortov vnútra z Poľska a Českej republiky.

Premiéri sa zhodli, že chcú byť solidárni s krajinami, ktoré čelia náporu migrácie, avšak v rámci dobrovoľnosti a možností jednotlivých členských krajín. Preto sú ochotní poskytnúť expertov, peniaze či technické a materiálne vybavenie krajinám, ktoré to potrebujú. Zároveň očakávajú, že sa zlepší politika návratu. Lídri sa zhodli, že treba rozlišovať medzi utečencami, ktorí pomoc skutočne potrebujú a ekonomickými migrantmi.

Orbán získal na summite podporu

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Podľa poľskej premiérky Ewy Kopaczovej Poľsko stojí za hodnotami, za ktoré dlho bojovali. Chcú byť solidárni, ale so solidaritou zároveň prichádza aj zodpovednosť, zdôraznila. Podľa maďarského predsedu vlády Viktora Orbána sa musíme pýtať otázky, či lídri dokážu zachovať bezpečnosť krajín.

„Ak chránime hranice, je zle, ak nechránime hranice, je zle,“ uviedol Orbán s tým, že na piatkovom stretnutí našiel podporu a ostatných premiérov nazval dobrými priateľmi. To, že Orbánovi vyjadrili podporu, potvrdil aj český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý summit ako predstaviteľ Českej republiky, ktorá momentálne V4 predsedá, zvolal. Vyhlásil, že súčasná migračná kríza je príliš závažná na to, aby ju členské štáty zvládli samé, ale zároveň nie je možné krízu vyriešiť, ak európske inštitúcie nebudú zohľadňovať suverenitu členských štátov EÚ.

Fico takisto pripomenul, že ak sa nebude dostatočne riešiť otázka riešenia tejto krízy, k slovu sa môžu dostať extrémisti, ktorí nie sú proeurópski a môžu zlikvidovať európske hodnoty.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bohuslav SobotkaRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka