Kňaz Lovaš predáva košeľu, chce pomôcť utečencom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Karol Lovaš
Karol Lovaš (uprostred) predáva svoju košeľu, ktorú mal na sebe ako mladé novinárske ucho 26. jún 1996 na hraničnom priechode Bratislava-Berg, kde čakal na uneseného Michala Kováča mladšieho. Foto: archív

BRATISLAVA 5. septembra (WEBNOVINY) – Katolícky kňaz a bývalý novinár Karol Lovaš sa rozhodol utečencom pomôcť po svojom. Predáva svoju košeľu, ktorú mal na sebe ako mladé novinárske ucho 26. jún 1996 na hraničnom priechode Bratislava-Berg, kde čakal na uneseného Michala Kováča mladšieho. Košeľu ponúkol do aukcie. Jej výťažok venuje utečencom. Vyvolávacia cena je sto eur.

Modrú pásikavú košeľu má z toho dňa Lovaš do dnes v skrini. „Vtedy som ešte ako chlapec z dediny nevedel, čo je to značkové oblečenie. Dušan Slobodník ma však pre toho „Pierra Cardina“ v parlamentných chodbách obviňoval, že som si ho kúpil určite za „špinavé novinárske peniaze“. Nekúpil. Ale mám tú košeľu stále rád. A ako vidím, dostala sa do histórie,“ povedal so smiechom kňaz.

Neskôr v tej istej košeli robil rozhovor s Vladimírom Mečiarom, Rudolfom Schusterom, Jean Maria Le Penom, ale tiež s talianskou herečkou Ginou Lolobrigidou. „Dnes som sa rozhodol, že ju rád darujem prostredníctvom portálu ludialudom.sk. Celý výťažok dražby nech poslúži utečencom, pre ktorých sa Slovensko stane dočasným domovom,“ povedal. Aj takto – konkrétne, chce byť ako novinár užitočný pre tých, ktorí sú na tom horšie ako on. „Nech teda táto jedna košeľa oblečie, zahreje, zasýti. Jednoducho pomôže aspoň toľkým, s koľkými sa sama v živote stretla. A nech pritom nezostane osamotená,“ dodal Lovaš.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia