Migrantov treba rozlišovať, lídri V4 chcú vytvoriť hotspots

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rakúšania prijali migrantov z Maďarska
Po mimoriadnej situácii, ktorá nastala v posledných dňoch v Maďarsku, sa predstavitelia Rakúska a Nemecka zhodli, že prijmú utečencov z maďarských táborov. Migrantov po vystúpení z autobusov smerujú do pripraveného záchytného tábora, kde na nich čakajú polícia, pracovníci imigračných úradov a Červeného kríža. Po migrantov príde mimoriadny vlak, ktorý ich odvezie ďalej do Viedne. Rakúsko, 5. septembra 2015. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. septembra (WEBNOVINY) – Lídri Európskej únie sa zhodujú, že je potrebné vytvoriť tzv. hotspots. Uvádza sa to aj vo vládou schválenom postupe pre ďalší postup Slovenskej republiky v otázke riešenia migračnej krízy. Takisto o tom hovorí aj spoločné vyhlásenie lídrov krajín Visegradskej štvorky.

Vládou schválený materiál sa odvoláva na závery júnovej Európskej rady. Jedným z riešení migračnej krízy, ktorej Európa čelí, je odlíšiť osoby, ktoré jednoznačne potrebujú medzinárodnú ochranu od tzv. ekonomických migrantov. Preto by mali byť vytvorené zariadenia na identifikáciu, registráciu a odber odtlačkov prstov tzv. kritických vstupných miesť, čiže hotspots.

Činnosti agentúr sa musia dopĺňať

Podľa spoločnej deklarácie lídrov V4 by hotspots mali byť neoddeliteľnou súčasťou procesu registrácie, dokumentácie a návratu nelegálnych migrantov. „Hotspots musia byť najvyššou prioritou,“ píše sa v deklarácii.

Ako agentúru SITA informoval Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, komisia zavádza novú koncepciu problémových oblastí, čiže hotspots, v rámci ktorej Európsky podporný úrad pre azyl, agentúra Frontex a Europol budú pracovať v teréne spolu s členskými štátmi prvej línie (Grécko a Taliansko), aby rýchlo identifikovali a zaregistrovali migrantov a odobrali im odtlačky prstov. Činnosti jednotlivých agentúr sa budú navzájom dopĺňať, uviedol Králik.

Ekonomických migrantov budú vracať späť

Ako ďalej informoval, žiadatelia o azyl budú bezodkladne zaradení do konania o azyle a podporné tímy Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO) budú pomáhať, aby sa žiadosti o azyl spracúvali čo najrýchlejšie.

Pokiaľ ide o tých, ktorí ochranu nepotrebujú, napríklad ekonomickí migranti, agentúra Frontex bude asistovať členským štátom pri koordinácii návratu neregulárnych migrantov. Europol a Eurojust budú pomáhať hostiteľským členským štátom pri vyšetrovaní s cieľom rozložiť siete prevádzačov a obchodníkov s ľuďmi.

Pellegrini nepovažuje kvóty za riešenie

Národná rada SR a Sejm Poľskej republiky podporujú závery piatkového summitu premiérov V4 v Prahe, ktorý sa venoval téme utečeneckej krízy. Povinné kvóty na rozdelenie migrantov do krajín EÚ oba štáty odmietajú. Potvrdili to na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní predsedníctiev šéf slovenského parlamentu Peter Pellegrini a predsedníčka poľského Sejmu Malgorzata Kidawa-Blonska.

„Musím povedať, že ako Poľská republika, tak aj Slovensko si plní svoje záväzky vyplývajúce z nášho členstva v Schengene a plne ochraňujeme našu východnú hranicu Európskej únie. Preto očakávame aj od iných členských partnerov, aby si svoje úlohy plnili tak zodpovedne, ako si ich plnia obidve naše krajiny,“ vyhlásil Pellegrini. Upozornil, že sa treba pripraviť na možnú vlnu migrácie z východu.

Povinné kvóty podľa Pellegriniho nie sú riešením. Podobný názor má aj Kidawa-Blonska. „Vyjadrujeme súhlas s tým, na čom sa zhodli predsedovia našich vlád,“ povedala. Každá osoba, ktorá potrebuje pomoc, by ju podľa nej mala dostať. Treba však podľa nej rozlišovať medzi migrantmi, ktorí utekajú pred vojnou, a ekonomickými migrantmi.

Predsedovia vláda V4 (Česká republika, Slovenská republika, Poľsko a Maďarsko) sa zhodli, že k riešeniu migračnej krízy majú prispieť všetky členské štáty EÚ. „Krajiny V4 sú pripravené posilniť svoje záväzky a prispieť k spoločným krokom EÚ,“ uvádza sa v schválenom dokumente. Premiéri spomínajú okrem iného finančnú a materiálnu pomoc krajinám s významnou mierou utečencov ako Turecko, Jordánsko, Irak či Libanon, ako aj poskytnutie expertov a technického vybavenia pre ochranu vonkajšej hranice EÚ.

S Poľskom máme rovnaké názory a postoje

Krajiny sa zaviazali aj posilniť finančnú, technickú a expertnú účasť na misiách Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ proti pašerákom a prevádzačom a hovoria aj o sprísnení postihovania pašerákov a prevádzačov na národnej úrovni. V4 zároveň vyzýva Európsku komisiu, aby mobilizovala relevantné zdroje a koordinovala všetky relevantné politiky a nástroje EÚ tak, aby mohli byť plne využité, posilnené, zlepšené a zladené s národnými politikami a nástrojmi.

Pellegrini a Kidawa-Blonska hovorili aj o Ukrajine a rozširovaní EÚ. „Mali by sme podporovať snahu Ukrajiny o vstup do demokratického sveta,“ skonštatovala predsedníčka Sejmu. Pellegrini zas zopakoval, že Slovensko podporuje čo najskoršie otvorenie jednotlivých negociačných kapitol v prípade Srbska a Čiernej Hory. „Myslíme si, že krajiny sú na to pripravené,“ povedal.

Partneri zároveň ocenili, že sa obnovila spolupráca na úrovni parlamentov. Ďalšie stretnutie má byť v zime na Slovensku. Pellegrini zdôraznil, že Poľsko je strategický partner Slovenska. Vyzdvihol, že ako strategickí partneri majú Slovensko a Poľsko na zásadné otázky, ktorým čelíme, rovnaký názor a postoje.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Pellegrini
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka