Do utečeneckej krízy treba zapojiť OSN, tvrdia Fico a Figeľ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Vo svete je asi 60 miliónov utečencov. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 6. septembra (WEBNOVINY) – Atmosféra v spoločnosti nie je taká negatívna, ako sa často uvádza. Výzvu k ľudskosti podpísalo viac ako 11 000 ľudí a jednotlivci aj organizácie sa organizujú, aby utečencom za našimi hranicami pomáhali. V relácii O 5 minút 12 na RTVS venovanej téme migrácie to uviedla spoluautorka Výzvy Lucia Štasselová.

Podľa nej Slovensku nehrozí žiadne bezprostredné ohrozenie životov a pripomenula, že Slovensko už náporu počtu žiadostí o azyl čelilo. „Toto, čo sa deje za našimi hranicami, nie je najvypuklejšie. Možno príde ešte ďalšia vlna. Na tú sa treba pripraviť nie v atmosfére strachu, ale odvahy a sebavedomia,“ uviedla Štasselová. Ako dodala, to, čo Slovensko dokázalo za éru samostatnosti, nás oprávňuje veriť si viac.

Ekonomických migrantov treba rozlišovať od utečencov

Štasselová takisto pripomenula, že cieľom Výzvy k ľudskosti je jednak zareagovať na akútnu humanitárnu krízu a druhá rovina smeruje k ponuke pre vládu, štátne organizácie, pretože ľudia a organizácie, ktoré pomáhajú, by chceli byť súčasťou riešenia krízy.

S tým, že občianska angažovanosť je dôležitá, súhlasia aj predseda vlády Robert Fico a predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Figeľ. Tí sa takisto zhodli, že treba oddeľovať ekonomických migrantov od utečencov, ktorým treba pomôcť. Tiež si obaja myslia, že riešenie si vyžaduje aj angažovanosť medzinárodných aktérov, hlavne Organizácie Spojených národov (OSN).

„Vo svete je asi 60 miliónov utečencov, musíme to riešiť globálne. Globálnou hrozbou je tzv. Islamský štát. Ak toto nie je témou pre OSN, tak na čo máme Bezpečnostnú radu?“ pýtal sa Figeľ. Fico pripustil, že ak by bol mandát Bezpečnostnej rady OSN, Slovensko by bolo ochotné ponúknuť svojich vojakov na mierovú misiu. Fico aj Figeľ odmietli zavedenie povinných kvót na prerozdelenie migrantov a volajú po racionálnej diskusii lídrov.

Obrazom: Rakúšania prijali migrantov z Maďarska

Veľká skúška pre Európsku úniu

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

„Nie je to téma na predvolebné vymedzovanie, ale je to veľká skúška pre Európsku úniu,“ uviedol Figeľ. Ten volá aj po navýšení rozvojovej pomoci, keďže Slovensko patrí ku krajinám európskej dvadsaťosmičky, ktoré dávajú menej peňazí na pomoc rozvojovým krajinám. Predseda vlády Fico pripustil, že by bol ochotný uvažovať o presunutí peňazí z určených pre africké krajiny pre Sýriu.

Fico bude v pondelok o migračnej kríze rokovať aj s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom. Ako Fico v nedeľu vyhlásil, povie mu, že nemôže akceptovať slová rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej, že by sme mali prísť o eurofondy pre náš odmietavý postoj ku kvótam.

„Nechápem, na čo sa sťažuje. Práve ona podpísala so slovenským ministrom vnútra Robertom Kaliňákom memorandum o tom, že dočasne prijmeme žiadateľov o azyl v Rakúsku,“ uviedol Fico. Takisto tvrdí, že Faymannovi povie, že nie sme za povinné kvóty.

Dôležité je zabezpečiť ochranu schengenu

„To nemôže byť náš príspevok, že ako barani, ktorí idú na bitúnok, podpíšeme kvóty,“ vyhlásil. Takisto avizoval, že okrem krajín Visegradskej štvorky, aj Rumunsko môže mať problém so schválením povinných kvót.

Fico a Figeľ sa takisto zhodujú, že je dôležité zabezpečiť ochranu schengenu a bezpečnosť obyvateľov. Podľa Fica nevieme ovplyvniť, či vo vlne migrantov a utečencov nie sú ľudia napojení aj na tzv. Islamský štát. Fico tiež vyzdvihol aj prácu rezortu vnútra.

Ako dodal, robia mnoho opatrení, o ktorých ľudia ani nevedia, čo je možno podľa šéfa vlády dobré. Bezpečnosť je aj podľa Figeľa „prvá povinnosť štátnej moci“. Myslí si, že isté nebezpečenstvo je vo svete vždy, ale toto storočie môže byť lepšie ako minulé. „Je to výzva pre každého,“ zdôraznil Figeľ.

Utečenci
Foto: SITA/AP

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján FigeľLucia ŠtasselováRobert Fico
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov