Vojaci cvičili v Maďarsku, odstraňovali následky katastrof

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojaci
Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 6. septembra (WEBNOVINY) – Slovenskí vojaci zo ženijného práporu sa zúčastnili na cvičení Blonde Avalanche 2015. Slovenských 23 vojakov si v Maďarsku precvičilo odstraňovanie následkov živelných pohrôm či iných výnimočných situácii veľkého rozsahu spôsobených nepredvídateľnými ekologickými udalosťami, ktoré ohrozujú životy, zdravie a majetok.

Okrem slovenských príslušníkov ozbrojených síl sa do cvičenia zapojili aj ďalší vojaci z Maďarska, Rumunska a Ukrajiny, združení v projekte mnohonárodného ženijného práporu TISA. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Ako uviedol minister obrany Martin Glváč, projekt TISA predstavuje „efektívnu formu vzájomnej pomoci medzi partnerskými krajinami“. V rámci projektu TISA sa každý rok cvičia jednotky partnerských krajín vždy v predsedajúcej krajine. Tento rok je ňou Maďarsko, ktoré je zároveň veliacou krajinou mnohonárodného ženijného práporu TISA.

Slovensko bolo predsedajúcou krajinou v roku 2013. Mnohonárodný prápor môže byť v prípade potreby nasadený pri zmierňovaní následkov katastrofy na základe žiadosti jednej zo zmluvných strán, na území štátu ktorej došlo ku katastrofe alebo existuje reálne nebezpečenstvo, že príde k takejto katastrofe.

Mnohonárodný ženijný prápor TISA vznikol na základe medzivládnej dohody podpísanej 18. januára 2002 v Budapešti medzi vládami Maďarska, Rumunska, Slovenskej republiky a Ukrajiny, ktorého základným poslaním je poskytovať pomoc miestnemu civilnému obyvateľstvu a zúčastňovať sa na znižovaní škôd pri katastrofách v povodí rieky Tisy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SROzbrojené sily Slovenskej republiky