Slovenská politička oponuje pápežovi Františkovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pápež František I.
Prijatie utečencov je podľa pápeža gestom v príprave na Svätý rok milosrdenstva. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. septembra (WEBNOVINY) – Poslankyňa NR SR za Smer-SD Renáta Zmajkovičová oponuje pápežovi ktorý chce, aby každá katolícka farnosť, každá komunita, každý chrám a každý kláštor v Európe prijal aspoň jednu utečeneckú rodinu. Ako povedala dnes pre portál Webnoviny.sk, na Slovensku je približne 1500 farností, pápež teda od slovenskej katolíckej cirkvi žiada prijatie najmenej 4 500 utečencov. Upozornila, že katolíckych kostolov je však viac ako 5 600, vtedy by číslo bolo takmer 17-tisíc.Pomáhať treba. V každom náboženstve je pomoc pre druhých oceňovaná najmä vtedy, ak sa o nej nehovorí. Vyzvať na pomoc a stanoviť podmienky pre každú katolícku farnosť, komunitu, chrám, kostol, aby prijali aspoň jednu rodinu, je pre mňa znamením, že niečo nefunguje. Pomoc je pomoc. Nie je to povinnosť. Je to slobodné rozhodnutie. Každý sa má slobodne rozhodnúť, či chce, môže a ako chce a ako môže pomáhať,“ vyhlásila.

Podľa Zmajkovičovej utečenci, ako sme boli svedkami aj na rakúskej hranici, tvoria veľkú komunitu. Držia spolu a spolu chcú aj žiť. „Predstava, že by jedna utečenecká rodina žila vo farnosti bez možnosti dennodennej komunikácie s členmi väčšej komunity, nie je reálna,“ povedala s tým, že význam širokej rodiny je pre utečencov dôležitým faktorom. „Na zvyklostiach života v rodine, v širokej rodine bratrancov, tiet, malých i starších je postavený základ každodenného fungovania ľudí v komunite. Tieto putá sú podľa mňa veľmi silné a silnejšie než v našich rodinách. Na tieto dennodenné zvyklosti sú naviazané aj stravovacie návyky, vzájomná pomoc, trávenie voľného času, či starostlivosť o malých i starších, každodenné zdieľanie,“ upozornila.

Renáta Zmajkovičová
Foto: archív

Z toho potom podľa Zmajkovičovej vyplývajú otázky akceptácie štýlu života väčšiny, to znamená komunity, ktorá im na našom území má, či chce pomáhať. „Prispôsobia sa našim zvyklostiam? Našej kultúre? Alebo my akceptujeme ich životný štýl a zvyklosti? Ak veľkoryso budeme akceptovať iné zvyklosti, ich zvyklosti a životný štýl, čo prinesie so sebou vytvorenie priestoru pre väčšie spoločenstvo, pre komunitu, ktorá má vlastné zvyklosti a nie je pripravená asimilovať sa do životného štýlu pomáhajúcich. To je potom podľa mňa problém,“ povedala politička.

Rizikom môže byť podľa poslankyne práve veľký počet členov takýchto komunít, ktorí po čase môžu získať prevahu nad pomáhajúcou komunitou. Upozornila, že podľa súčasnej legislatívy po piatich rokoch trvalého pobytu získavajú volebné právo. „Otázkou je, či sme ako pomáhajúca komunita pripravení akceptovať aj takého dôsledky našej nezištnej pomoci,“ povedala Zmajkovičová, podľa ktorej nemáme zodpovedané otázky multikulturálnej spoločnosti. „Zatiaľ vieme akceptovať iné kultúry a zvyklosti vedľa seba, nie ako našu súčasť,“ zdôraznila.

Pápež František v nedeľu po stretnutí s veriacimi na modlitbe Anjel Pána vyzval „farnosti, náboženské spoločenstvá, rehole a pútnické miesta v celej Európe,“ aby prijali jednu rodinu utečencov. Len v Taliansku je viac ako 25 000 farností a ďalších 12 000 ich je v Nemecku, kam má namierené väčšina Sýrčanov utekajúcich pred občianskou vojnou, ale aj ďalší migranti, ktorí sa usilujú uniknúť pred biedou a útrapami. Obe vatikánske farnosti prijmú v najbližších dňoch po jednej rodine utečencov, povedal František, ktorý sám pochádza z rodiny talianskych prisťahovalcov do Argentíny a ktorého prvá cesta po zvolení za pápeža viedla na taliansky ostrov Lampedusa, ležiaci v Stredozemnom mori na polceste medzi Tuniskom a Sicíliou, kde končí veľký počet utečencov zo Severnej Afriky. Prijatie rodiny utečencov každou katolíckou farnosťou označil pápež František za „konkrétne gesto“ v príprave na Svätý rok milosrdenstva, ktorý sa začne 8. decembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pápež FrantišekRenáta Zmajkovičová