Martin sa pomstil matke, nožom ju bodol 21-krát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nôž, vražda, krv
Foto: ilustračné, Shutterstock

BANSKÁ BYSTRICA 8. septembra (WEBNOVINY) – Trest pätnásť rokov odňatia slobody za úkladnú vraždu matky vymeral dnes senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 31-ročnému Martinovi Buchtovi z Košíc. Rozsudok je právoplatný, pretože prokurátor i obžalovaný sa vzdali práva na odvolanie.

Martin svoju 73-ročnú matku Jolanu začiatkom septembra minulého roku zobral do auta s tým, že pôjdu do obce Malá Lodina v okrese Košice-okolie, kde prechodne býval. Chcel jej ukázať skrinku, o ktorú matka mala záujem. Nešiel však obvyklou cestou, ale cez horský priechod Jahodná, aby ho nikto známy nestretol. V Malej Lodine odbočil na lesnú cestu k vodnej nádrži Ružín.

Podľa znalcov konal v afekte

Tam zastavil a spod sedadla spolujazdca vytiahol pripravený kuchynský nôž s takmer 15-centimetrovou čepeľou a matku usmrtil. Podľa znalcov konal vo veľmi silnom afekte, pretože na tele matky sa zistilo 21 rezných a bodnorezných rán do krku a hrude. Potom telo vytiahol z vozidla a spustil do kanalizačnej šachty. Po čine Martin šiel do autoumyvárne v Košiciach umyť vozidlo, v ktorom na matku zaútočil.

Zavraždená matka bola istý čas vo výkone trestu, pretože zabila svojho muža a Martinovho otca. O Martina sa vtedy starali nevlastní súrodenci. Po návrate matky z väzenia žil s ňou a jej rodičmi v jednoizbovom byte, čo malo vplyv na jeho psychiku. Matka intenzívne pracovala na tom, aby syna odtrhla od súrodencov. Neustále ho aj v dospelosti kritizovala a vyčítala mu, že sa nevie postarať o rodinu a zraňovala ho na tom najcitlivejšom mieste.

Podľa znalcov motívom útoku na matku boli opakujúce sa výčitky o jeho neschopnosti, o finančnej situácii a neskôr i o spôsobu starostlivosti o syna Martina. Obžalovaný robil matku zodpovednou za smrť otca i za svoje neúspechy.

Hrozilo mu až doživotie

Podľa zákona Martinovi za úkladnú vraždu hrozil trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie. Vzhľadom na okolnosti prípadu, kde aj podľa znalcov bola obeť útočníkom, prokurátor navrhol mimoriadne znížiť trest a uložiť obžalovanému 15 rokov v ústave na výkon trestu so stredným stupňom stráženia.

Obhajca apeloval na senát s rovnakým zámerom dosiahnuť trest pod hranicou trestnej sadzby. Dôvodil to priznaním klienta a úprimnou ľútosťou ako aj tvrdením znalcov, že nejde o agresívneho človeka a prognóza jeho resocializácie je dobrá.

Senát s odvolaním sa na závery znaleckého posudku konštatoval, že boli splnené podmienky na mimoriadne zníženie trestu a Martinovi uložil trest 15 rokov v ústave na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Podľa súdu aj tento trest splní svoju úlohu. Po jeho vykonaní sa musí Martin podrobiť dvojročnému ochrannému dohľadu súdu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia