Orlica Anička sa pripravuje na cestu, opäť odletí do Afriky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Orlica
Foto: ilustračné, SITA/Ochrana dravcov na Slovensku.

BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Orlica Anička sa podľa Správy Tatranského národného parku pripravuje na dlhú cestu do svojich afrických zimovísk a už v najbližších dňoch by mala opäť vyštartovať smerom na juhovýchod.

Opäť ju budú monitorovať ochranári

Ochranári budú po celý čas jej pohyb znovu monitorovať pomocou miniatúrneho GPS vysielača, ktorý im už tri roky poskytuje zaujímavé údaje o živote tejto samičky orla krikľavého.

Predpokladá sa, že Anička odletí do Maďarska, pokračovať bude cez rumunské Karpaty a Turecko, poletí okrajom Čierneho a Stredozemného mora a cez Sinajský polostrov popri Červenom mori do Afriky.

Púť už absolvovala dvakrát

Počas monitorovania Anička absolvovala púť do Južnej Afriky a späť už dvakrát. Minulú zimu prekonala vzdušnou čiarou do Mozambiku rekordných 8 400 km a zaletela takmer až k brehom Indického oceánu. S partnerom Arnoldom vychovala v lete 2013 aj 2014 vždy po jednom mláďati.

Tento rok orly podľa pozorovaní nezahniezdili a nemali mladé, aj keď sa zdržovali celý čas neďaleko hniezda a v jeho okolí vo Vysokých Tatrách. Ich minuloročné hniezdo totiž v apríli obsadila kuna a porodila v ňom mladé.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie TANAP Tatranský národný park