Slovak Shield speje k záveru, vojaci budú cvičiť na Lešti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lešť
Foto: Ilustračné, mil.sk

BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl SR (OS SR) s názvom Slovak Shield vstupuje do svojej záverečnej fázy. Zúčastní sa na ňom takmer štyritisíc vojakov a v akcii bude viac ako 600 kusov vojenskej techniky vrátane tankov a bojových vozidiel pechoty, informovala agentúru SITA hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Cvičenie bude prebiehať vo viacerých blokoch

„Neoddeliteľnou súčasťou cvičení budú aj presuny a preprava techniky rôznymi spôsobmi, rozmiestnenie sa v určených priestoroch, ich rekognoskácia a veliteľské cvičenia na mapách na zadané témy,“ uviedol druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR Pavel Macko.

Príslušníci OS SR si v najbližších týždňoch precvičia úlohy, ktoré sa týkajú asistenčných činností, až po obranu Slovenskej republiky s podporou spojencov. Cvičenie bude prebiehať vo viacerých blokoch. Hlavnou časťou bude medzinárodné taktické cvičenie na Lešti, na ktorom sa priamo zúčastní približne 1600 vojakov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska a Spojených štátov amerických.

Glváč chce, aby vojaci cvičili čo najviac

Spoločne budú cvičiť pôsobenie v mnohonárodnom účelovom zoskupení. Okrem toho si vojaci rovnako ako v predchádzajúcich fázach precvičia asistenciu s orgánmi štátnej správy, posilňovanie obranyschopnosti štátu, ako aj ochranu a obranu objektov osobitnej dôležitosti a kľúčovej infraštruktúry. „Robíme všetko pre to, aby vojaci cvičili čo najviac, pretože iba tak budú dostatočne pripravení na krízové a mimoriadne situácie,“ vysvetlil minister obrany Martin Glváč.

Jednou z precvičovaných úloh bude aj podpora hostiteľskej krajiny počas presunu americkej kolesovej techniky na cvičenie Brave Warrior v Maďarsku. O jednotlivých aktivitách a prípadných dopravných obmedzeniach v tejto súvislosti bude rezort obrany verejnosť včas informovať. Bližšie informácie však ľudia nájdu na stránke ministerstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin GlváčPavel Macko
Firmy a inštitúcie Ozbrojené sily Slovenskej republiky