V kauze Veľký Slavkov padol trest, podľa SaS je výsmechom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudca sudy kladivko
Slovenské súdy nie sú podľa názoru občanov nezávislé. Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 9. septembra (WENOVINY) – Dvojročný podmienečný trest pre bývalého námestníka Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislava B. považuje strana Sloboda a Solidarita (SaS) za totálny výsmech slovenskej spravodlivosti. Liberáli upozorňujú, že nie je možné, aby z kauzy podvodných prevodov pozemkov za 50 miliónov eur, ktorá sa odohrala za prvej vlády Roberta Fica, vyšiel zodpovedný verejný činiteľ s takýmto symbolickým trestom.

„Tento trest nikoho neodstrašuje, naopak, nabáda štátnych úradníkov k nezákonnému konaniu a obohacovaniu, pretože riziko účinného trestu je mizivé,“ povedal tímlíder SaS pre Spravodlivosť Alojz Baránik.

Občania si zaslúžia vládu, ktorá nekradne

Sloboda a Solidarita očakáva, že prokuratúra sa voči „nepochopiteľne“ zmierlivému rozhodnutiu súdu odvolá. „Hlavnou príčinou vysokej miery korupcie, a to na najvyšších miestach, je privilégium beztrestnosti, ktoré si užívajú a využívajú niektoré osoby v tomto štáte. Rozsudok v kauze pozemkov presne zapadá do tohto obrazu. Je to pľuvanec do očí všetkým, ktorí volajú po spravodlivosti,“ pripomína podpredseda SaS Ľubomír Galko. Občania si podľa jeho slov konečne zaslúžia vládu, ktorá nekradne.

Okresný súd Bratislava I uznal vinným zo zneužitia právomoci verejného činiteľa Branislava B., ktorý bol kedysi námestníkom Slovenského pozemkového fondu. Súd ho odsúdil na dva roky odňatia slobody s podmienečným odkladom na tri roky.

Ako novinárom po vynesení rozsudku povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, obžaloba je spokojná s uznaním viny, výška trestu je však na zváženie. Prokuratúra podľa neho navrhovala vyšší trest. „Odvolanie nie je vylúčené,“ povedal Šanta. Právna zástupkyňa Branislava B. nepovedala, či sa voči rozhodnutiu súdu odvolá, chce sa skontaktovať najskôr s klientom, ktorý na pojednávaní nebol.

Kauza vyvolala vládnu krízu prvého Ficovho kabinetu

Prokuratúra v marci 2012 podala na Branislava B. obžalobu, pripisuje mu prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa. V čase jeho poverenia na riadenie a zastupovanie Slovenského pozemkového fondu od 29. marca 2007 do 10. apríla 2007 nechal vypracovať a podpísal viaceré zmluvy s reštituentmi o bezodplatnom prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam v katastrálnom území Veľký Slavkov a iných lokalitách (Vígľaš, Podkonice, Baláže).

Prokuratúra tvrdí, že pri týchto zmluvách nebol dodržaný úradný postup organizačných útvarov Slovenského pozemkového fondu pri uzatváraní zmlúv. Podľa riadneho postupu sa totiž reštituenti mali obrátiť so žiadosťou na regionálne úrady fondu. Branislav B. následne požiadal o vklad týchto zmlúv, pričom podľa prokuratúry pri ich vypracovaní uviedol nesprávny dátum ich vypracovania a podpisu tak, aby sa krylo s obdobím jeho poverenia na zastupovanie generálneho riaditeľa SPF.

Kauza Veľký Slavkov vyvolala vládnu krízu prvého Ficovho kabinetu, v ktorom boli so Smerom-SD aj SNS a ĽS-HZDS. Práve Mečiarova strana do fondu nominovala Branislava B. O funkciu v čase kauzy prišiel minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. Vláda odvolala správnu a dozornú radu Slovenského pozemkového fondu. Kabinet zmrazil akékoľvek nakladanie s pozemkami v správe SPF. Napokon sa menili aj pravidlá prevodov pozemkov v reštitučných prípadoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz BaránikĽubomír GalkoMiroslav Jureňa
Firmy a inštitúcie SPF Slovenský pozemkový fond