KDH chce vylepšiť niektoré opatrenia Ficovho balíčka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
pečivo, rožok
Foto: ilustračné, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. septembra (WEBNOVINY) – KDH podporuje zámer väčšiny opatrení sociálneho balíčka, ktorý pripravil Smer-SD. Ako povedal vo štvrtok na tlačovej besede predseda hnutia Ján Figeľ, realizácia balíčka Smerom je často príliš nespravodlivá tým, že bežný človek niektoré opatrenia nepocíti. Preto chcú kresťanskí demokrati predkladať pozmeňujúce návrhy. „KDH bude pri väčšine opatrení navrhovať vylepšenia, aby boli skutočne sociálne a spravodlivé,“ uviedol.

Ak sa ekonomike darí, má sa štát podeliť s občanmi

Prvým opatrením, ktoré bude KDH navrhovať zmeniť, je znížená sadzba DPH na úzky okruh potravín. „KDH bude navrhovať rozšíriť tento okruh, aby DPH bola znížená na všetky pekárenské výrobky, zeleninu a ovocie, mäso a mliečne výrobky. Je nespravodlivé, aby štát určil iba časť potravín so zníženou sadzbou DPH,“ vyhlásil Figeľ s tým, že KDH bude vylepšovať návrhy Smeru, aby boli naozaj sociálne, dlhodobé a spravodlivé.

„Všade, kde budeme vidieť nespravodlivé sociálne opatrenia, budeme navrhovať zmeny,“ konštatoval. Dôvodom na tento postoj KDH je podľa Figeľa to, že ekonomike sa darí. A ak sa ekonomike darí, má sa štát podeliť s občanmi. „V tom sa zhodneme so Smerom,“ dodal.

Druhý balíček obsahuje 15 opatrení

Vláda štartuje realizáciu druhého sociálneho balíka, ktorý obsahuje 15 opatrení. Medzi prvými je návrh na zníženie dane z pridanej hodnoty na vybraný okruh základných potravín z 20 percent na 10 percent. Druhý sociálny balíček obsahuje napríklad aj návrh na zvýšenie materskej dávky zo súčasných 65 percent na 70 percent hrubej mzdy. Stúpnuť by mal aj príspevok na starostlivosť o dieťa, a to z 230 eur na 280 eur.

Ide o príspevok na preplácanie nákladov na jasle či škôlku, ktorý môžu rodičia dostávať do troch rokov veku dieťaťa. Súčasťou druhého balíčka je aj podpora pri rozšírení kapacity materských škôl, ktorá bola už súčasťou prvého sociálneho balíka. Vláda chce tiež pokračovať v zvyšovaní minimálnej mzdy, ktorá od začiatku tohto roka dosahuje 380 eur. Premiér Robert Fico upozornil na to, že v roku 2012 bola v čase nástupu Smeru-SD do vlády minimálna mzda na Slovensku 327 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján FigeľRobert Fico
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieVláda SR