V Bruseli sa rozhodlo koľko utečencov má prijať Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stovky utečencov dorazili z Maďarska do Viedne
Utečenci boli viditeľne unavení, niektorí mali na rukách deti. Popri príslušníkoch polície ich očakávali aj dobrovoľníci, ktorí im ponúkali minerálku a ovocie. Presný počet migrantov však nie je známy, pretože kontroly sa fakticky nekonali. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. júla (WebNoviny.sk) – Ministri vnútra Európskej únie v pondelok na mimoriadnom zasadaní v Bruseli s konečnou platnosťou rozhodli, že v priebehu nasledujúcich dvoch rokov bude z Talianska a Grécka do ostatných krajín únie presťahovaných 40-tisíc žiadateľov o azyl. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa vyjadrenia ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka v prípade 40-tisíc migrantov ide o formálne potvrdenie dohody z júla, že k prerozdeleniu dôjde len na báze dobrovoľnosti.

„Slovensko na tomto základe prijme 100 ľudí, tak ako sme už o tom informovali. K žiadnym ďalším dohodám o povinných kvótach zatiaľ nedošlo. Slovensko ich odmieta, pretože nebudú fungovať a neriešia podstatu problému,“ uvádza sa vo vyjadrení ministra Kaliňáka, ktoré tlmočil šéf tlačového odboru kancelárie MV SR Ivan Netík.

„Je to významné politické posolstvo. Prvé relokácie ľudí, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu, sa naozaj môžu začať veľmi rýchlo,“ uviedol luxemburský minister vnútra Jean Asselborn, ktorého krajina v súčasnosti EÚ predsedá.

Pondelňajšie rozhodnutie ministrov vnútra EÚ umožňuje vybudovať v Grécku a Taliansku záchytné strediská na registráciu a identifikáciu utečencov, ktorí spĺňajú zákonné požiadavky na udelenie azylu.

Ministri vnútra EÚ rokovali v pondelok aj o budúcej relokácii ďalších 120-tisíc ľudí. Podľa spoločnej deklarácie premiérov Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska, v ktorej lídri kvóty odmietli, by mali postupovať aj ministri vnútra týchto krajín.

Česko požaduje kvôli utečeneckým kvótam mimoriadny summit

Česko žiada zvolanie mimoriadneho summitu lídrov Európskej únie. V Bruseli to vyhlásil minister vnútra ČR Milan Chovanec (ČSSD), ktorého v pondelok citoval internetový server Českého rozhlasu (ČRo).

Česko sa tým chce vyhnúť tomu, aby ho ostatné krajiny únie v otázke povinného prijímania utečencov prehlasovali. Summit premiérov či prezidentov krajín únie totiž na rozdiel od ministerských schôdzok rozhoduje jednomyseľne.

„My svoj postoj jasne, nahlas vyjadríme a budeme chcieť, aby to bolo na schôdzi premiérov, kde naozaj môžeme využiť právo veta. Predpokladám, že Európa si nemôže dovoliť v tomto bode úplne rozličné stanoviská,“ tvrdí Chovanec.

Česko je proti kvótam na prijímanie utečencov, väčšina krajín EÚ ich ale podporuje. Podľa belgického ministra vnútra Thea Franckena východné krajiny EÚ roky ťažia zo solidarity bohatších štátov a teraz by mali byť solidárne ony. O tom, či sa kvôli utečencom bude konať mimoriadny summit lídrov únie, rozhodne predseda Európskej rady Donald Tusk. Česko má pri rokovaniach o povinnom prijímaní utečencov stále menej spojencov, podotýka ČRo.

Ako uviedol Králik, podľa Lisabonskej zmluvy platí mechanizmus, podľa ktorého môže členský štát po hlasovaní požiadať, aby sa preskúmalo, či štáty, ktoré hlasovali za, predstavujú aspoň 65 percent populácie EÚ. „Ak sa tento počet nedosiahne, návrh nemôže byť prijatý,“ uviedol Králik.

Kvóty nemajú zmysel

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Predseda vlády Robert Fico aj minister vnútra Robert Kaliňák sa vyjadrili, že o takom rozhodnutí nechcú špekulovať a uvidia, ako zasadnutie Rady dopadne. Robert Kaliňák tiež vyzval na hľadanie kompromisného riešenia v otázke utečeneckej krízy. Kompromisom by podľa ministra mohlo byť riešenie, aké Slovensko dohodlo s Rakúskom – dočasné umiestnenie azylantov v inom štáte, aby sa uľahčilo štátu, kde žiadajú o azyl.

Ako v nedeľu vyhlásil Fico, Kaliňák mechanizmus povinného prerozdeľovania odmietne. O pondelkovom zasadnutí v nedeľu spolu hovorili i predseda Európskej komisie Jean Claude Juncker a premiér Robert Fico. Kaliňák zase hovoril so svojim českým rezortným kolegom Milanom Chovancom.

Ako informovala Gabriela Vaňková z českého ministerstva vnútra, ministri sa zhodli, že vzhľadom na opatrenia Nemecka, ktoré zaviedlo kontroly na hraniciach s Rakúskom, kvóty nemajú zmysel. Ako sa ďalej Chovanec vyjadril, Česká republika aj Slovensko prijímajú okamžité opatrenia na hraniciach s Rakúskom a Slovensko aj na hranici s Maďarskom. Takisto sa zhodli na ešte intenzívnejšej a pružnejšej výmene informácií.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TuskJean AsselbornRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie EK Európska komisiaV4 Vyšehradská štvorka