V parlamente by bolo sedem strán, Sieť je lídrom opozície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ustanovujúci snem strany Sieť
Radoslav Procházka píše posolstvo na mapu Slovenska počas ustanovujúceho snemu strany Sieť. Žilina, 1. september 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 15. septembra (WebNoviny.sk) – Ak by sa parlamentné voľby konali v septembri, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 37,7 percenta. Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý robila v dňoch 1. až 9. septembra formou osobného dopytovania.

Výberovú vzorku v rámci prieskumu tvorilo 1003 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Agentúra respondentom položila otázku: „Predstavte si, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany. Ktorej strane by ste dali svoj hlas?“

Na druhom mieste by skončila strana Sieť so ziskom 11,4 percenta. Nasledovali KDH (8,2 percenta), koalícia OĽaNO a NOVA (8 percent), Most-Híd (7,1 percenta) a SNS (6,4 percenta). Do parlamentu by sa dostala aj SaS so ziskom 5,4 percenta hlasov. Pred bránami parlamentu by naopak ostali SMK (4,1 percenta), TIP (2,5 percenta), SDKÚ-DS (2,2 percenta), ĽS NS (2,2 percenta), Šanca (1,6 percenta), SKOK (1 percento). Menej ako jedno percento hlasov by získali KSS (0,7 percenta), Strana zelených (0,7 percenta) a Národná koalícia (0,3 percenta). Iné strany by podporilo 0,5 percenta opýtaných.

Prepočet na kreslá v Národnej rade SR by bol nasledovný: Smer-SD (68), Sieť (20), KDH (14), koalícia OĽaNO, NOVA (14), Most-Híd (13) SNS (11), SaS (10).

Svoje preferencie agentúre prezradilo 68,5 percenta respondentov – rozhodnutých voličov. Voliť by podľa prieskumu nešlo 19,1 percenta respondentov a 12,4 percenta opýtaných na otázku odpovedalo „neviem“, respektíve „nechcem odpovedať“. Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informoval Martin Slosiarik z agentúry FOCUS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SMER-SD