Zvláda Brusel utečencov? Väčšina Slovákov má v tom jasno

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 16. septembra (WebNoviny.sk) – Viac ako 80 percent Slovákov je nespokojných s postojom Bruselu k riešeniu utečeneckej krízy. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila spoločnosť European Analytical Center od 7. do 14. septembra na vzorke 1135 respondentov starších ako 18 rokov.

V telefonickom prieskume respondentom kládli otázku: „Ste spokojný alebo nespokojný s postojom Európskej únie k riešeniu utečeneckej krízy?“ Rozhodne nespokojných je podľa prieskumu 47 percent opýtaných, 35,6 percenta odpovedalo, že je skôr nespokojných. Spokojnosť s krokmi Bruselu vo veci riešenia utečeneckej krízy vyjadrilo takmer 10 percent opýtaných, z nich skôr spokojných bolo 9,3 percenta a rozhodne spokojných 0,6 percenta. Odpovedať nevedelo 7,4 percenta.

Obyvatelia Slovenska sa v aktuálnom hodnotení opatrení Bruselu na riešenie utečeneckej krízy vyjadrili aj k otázke: „Jednotlivé krajiny EÚ majú k problematike utečencov odlišné postoje. Myslíte si, že Európska únia by sa mohla pre odlišné postoje členských krajín k problematike utečencov rozpadnúť?“ Spolu 54 percent opýtaných verí, že Únia sa v dôsledku imigračnej krízy nerozpadne, konkrétne „skôr nie“ odpovedalo 36,1 percenta a „rozhodne nie“ uviedlo 18 percent opýtaných. Naopak 36 percent respondentov si myslí, že Európska únia by sa mohla na rozdielnych predstavách imigračnej politiky rozpadnúť, konkrétne 9,8 percenta respondentov povedalo „rozhodne áno“ a 26,3 percenta „skôr áno“. Odpovedať nevedelo či nechcelo 9,8 percenta účastníkov telefonického prieskumu.

Možnosť rozpadu Únie si podľa prieskumu najmenej pripúšťajú ľudia do 30 rokov. Naopak najviac respondentov, ktorí vnímajú rozpad EÚ ako reálnu možnosť, zistil prieskum medzi ľuďmi vo veku od 40 do 60 rokov. Respondenti z tejto vekovej skupiny už zažili veľké sociálne zmeny, zrejme aj preto sa kategorické „nie“ v ich odpovediach objavovalo len veľmi sporadicky.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať