Poslanci sa zhodli v otázke utečencov, tu je výsledok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
Mesto Schwerte sa rozhodlo, že v niekdajšom strážnom baraku, ktorý sa ako jediný zachoval, ubytuje 21 utečencov. Foto: Kay Nietfeld/dpa via AP

BRATISLAVA 17. septembra (WEBNOVINY) – Parlament vo štvrtok odmietol zavedenie povinných kvótako nesystémového riešenia v súvislosti s presídľovaním alebo premiestňovaním migrantov, ako aj akékoľvek spochybnenia základného schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb. Národná rada schválila uznesenie, ktoré zaväzuje vládu postupovať podľa dokumentu prijatého 24. júna, keď o migrantoch poslanci diskutovali po prvý raz. Návrh podporilo 115 zo 119 prítomných poslancov.

Poslanci ešte pred hlasovaním diskutovali o aktuálnej situácii riešenia migračnej krízy v Európskej únii, ktorá trvala 13 hodín. „Bez ohľadu na stranícku príslušnosť sa zhodujeme na tom, čo je podstata problému a ako ho riešiť. Zhodujeme sa aj v tom, čo je pre nás neprijateľné – automatické kvóty,“ povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v záverečnom slove.

Lajčák zdôraznil, že Slovensko nie je proti Európskej únii a migrantom, krajina je pripravená pomôcť, odmieta však plošne nanútené riešenia. Napriek emóciám minister ocenil množstvo konštruktívnych vystúpení, ktoré zazneli v rozprave.

Mier v Sýrii bude podľa Blahu len po dohode s Ruskom

Západným krajinám podľa poslanca za Smer-SD Ľuboša Blahu neostáva nič iné, len sa na riešení situácie v Sýrii dohodnúť s Ruskom. „Treba sa dohodnúť s Ruskom, aby bol v Sýrii mier,“ povedal Blaha počas druhého dňa 54. schôdze parlamentu.

Predseda výboru pre európske záležitosti zdôraznil, že práve západné mocnosti „rozmlátili“ Irak, Líbyu a Sýriu, pričom destabilizáciou Iraku sa odštartovala destabilizácia celého regiónu, čo dnes končí prílevom migrantov do Európy. Ľudia, ktorí utekajú pred násilím a občianskymi vojnami, sa podľa Blahu „topia, lebo okolo išiel americký tanker, ktorý im prevrátil loď“. Riešením podľa poslanca za Smer-SD nie je ďalšia vojna.

O utečeneckej kríze v slovenskom parlamente:

Európa podľa Fica prestala byť bezpečná a stráca prestíž

Západ by mal podľa Blahu pustiť utečencov do Nemecka

Blaha odmieta, že by Slovensko bolo nesolidárne a xenofóbne. Ak by chcela západná Európa byť naozaj humánna a vyhovieť utečencom, tak by všetkým utečencom mala umožniť prísť do Nemecka, keďže toto chcú. Humanisti z Nemecka a Holandska chcú podľa predsedu eurovýboru namiesto toho časť týchto utečencov internovať v táboroch vo východnej Európe.

Slovensko podľa Blahu víta drvivú väčšinu európskeho balíka opatrení okrem zavádzania povinných kvót. „Chceme byť solidárni. Utečencom budeme pomáhať finančne aj materiálne. Ale zavedenie kvót nič nerieši,“ upozornil poslanec za Smer-SD.

Uznesenie odmieta zavedenie povinných kvót

Parlament by mal prijať uznesenie, podľa ktorého by vláda bola viazaná dokumentom, ktorý poslanci prijali koncom júna, keď o migrantoch diskutovali po prvý raz. Národná rada SR ostro odsudzuje zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie, uvádza sa v júnovom vyhlásení parlamentu k riešeniu migračných výziev.

Uznesenie odmieta zavedenie povinných kvót, ako nesystémového riešenia v súvislosti s presídľovaním alebo premiestňovaním migrantov, ako aj akékoľvek spochybnenia základného schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb. Návrh zdôrazňuje potrebu solidarity s členskými štátmi Európskej únie pri riešení migračných tlakov a potrebu zodpovednosti za prijímanie opatrení na ochranu spoločných vonkajších hraníc Európskej únie.

Deklaruje pripravenosť SR pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy, ale trvá na dobrovoľnosti príspevkov jednotlivých členských krajín v presídľovacích a premiestňovacích programoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky