Obrazom: Do Gabčíkova prišla prvá skupinka utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prví utečenci dorazili do Gabčíkova
Príchod prvých utečencov z rakúskeho Salzburgu do azylového domu v Gabčíkove. Žiadatelia o rakúsky azyl budú na Slovensku dočasne, po skončení procesu sa vrátia späť do Rakúska. Gabčíkovo, 17. september 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

KRUMPEDORF 17. septembra (WebNoviny.sk) – Do azylového centra v Gabčíkove prišlo vo štvrtok 24 sýrskych žiadateľov o azyl v Rakúsku. Ako agentúru SITA informoval hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov, dohoda s rakúskym ministerstvom vnútra o pomoci s prichýlením žiadateľov o azyl v Rakúsku platí na dva roky.

Súčasťou dohody je maximálny stanovený počet 500 azylantov, ktorým počas týchto dvoch rokoch môže Slovensko poskytnúť dočasný pobyt v azylovom centre v Gabčíkove. Pred ukončením samotného azylového konania sa vrátia naspäť do Rakúska. O tom, či bude všetkých 500 žiadateľov o azyl výlučne zo Sýrie Lazarov informácie nemá.

Slovensko rakúskym žiadateľom o azyl poskytne ubytovanie a stravu. Utečenci sa môžu voľne pohybovať aj po meste. Rakúske ministerstvo vnútra má však v Gabčíkove svojich sociálnych pracovníkov, ktorí sa budú o utečencov starať. Pomáhať im však budú aj slovenskí pracovníci. Z Rakúska prišli spolu s utečencami aj členovia bezpečnostnej rakúskej služby.

Obrazom: Prví utečenci dorazili do Gabčíkova

Kaliňák neočakáva bezpečnostné riziká

Minister vnútra Robert Kaliňák nepredpokladá, že by mohli nastať nejaké problémy, ich ďalší počet bude závisieť aj od vyťaženosti táborov v Rakúsku. „V prípade akýchkoľvek ďalších pochybností z našej strany máme právo ktoréhokoľvek z týchto žiadateľov o azyl z Rakúska vrátiť späť,“ vysvetlil Kaliňák.

Ako dodal, stačí, aby porušil čo i len ubytovací poriadok, aby sme mohli využiť toto právo. Podľa Kaliňáka sú o podmienkach podrobne informovaní aj vďaka rakúskej strane. Minister pripomenul, že ak by porušili podmienky, vedia, že môže dôjsť k skončeniu azylovej procedúry. „To je aj ten hlavný dôvod, prečo neočakávame bezpečnostné riziká v Gabčíkove,“ povedal šéf vnútra.

Do úvahy brali aj stanoviská z referenda

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Tvrdí, že do úvahy brali aj stanoviská, ktoré vyplynuli z referenda, v ktorom obyvatelia Gabčíkova odmietli prijať žiadateľov o azyl. Podľa ministra zvýšili počet policajtov v obci, vybudovali kamerový systém či zvýšili prítomnosť zásahových jednotiek. „Nepredpokladáme, že by mali vzniknúť nejaké komplikácie,“ zdôraznil.

Kaliňák však nevie spresniť, koľko ľudí tam bude ubytovaných. Predpokladá, že to bude taká „vlnovka“, ktorá bude závisieť aj od toho, kedy budú odchádzať a ako budú vybavované ich žiadosti o azyl. Myslí si, že toto číslo preto nikdy nebude rovnaké a bude závisieť od vyťaženosti táborov v Rakúsku.

V referende uskutočnenom medzi obyvateľmi Gabčíkova sa 97 percent obyvateľov vyslovilo proti umiestneniu migrantov. Ministerstvo vnútra SR už informáciu o príchode prvých dočasných rakúskych azylantov na Slovensko dostalo. Do Gabčíkova by podľa ministerstva mali doraziť vo štvrtok.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Prví utečenci dorazili do Gabčíkova
Foto: SITA/Robert Tappert
Prví utečenci dorazili do Gabčíkova
Foto: SITA/Robert Tappert
Prví utečenci dorazili do Gabčíkova
Foto: SITA/Robert Tappert

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Kaliňák